Pikkusirri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikkusirri
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Suomessa:

Äärimmäisen uhanalainen [2]

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Rantalinnut Charadriiformes
Alalahko: Kahlaajat Charadrii
Heimo: Kurpat Scolopacidae
Suku: Calidris
Laji: minuta
Kaksiosainen nimi

Calidris minuta
(Leisler, 1812)

Katso myös

  Pikkusirri Wikispeciesissä
  Pikkusirri Commonsissa

Pikkusirrin munia.
Pikkusirri.

Pikkusirri (Calidris minuta) on pienikokoinen rantalintu kurppien heimosta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pienen kokonsa, terävän ja tumman nokan, tummien jalkojen ja nopeiden liikkeiden ansiosta pikkusirrin tunnistaa helposti muista rantalinnuista lukuun ottamatta muita pieniä sirrejä. Nuori pikkusirri muistuttaa lapinsirriä (Calidris temminckii). Pikkusirrin selkäpuolella on usein vaalea V-kuvio tummalla pohjalla. Pyrstön kärki on harmaa. Ääni on hiljainen, korkea ”tit”. Linnun pituus on 14–16 cm, paino 17–45 g ja siipien kärkiväli 30 cm.

Vanhin suomalainen rengastettu pikkusirri on ollut 8 vuotta 10 kuukautta 26 päivää vanha. Ranskalainen 12-vuotias pikkusirri on Euroopan vanhin.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkusirri pesii arktisessa osassa Eurooppaa ja Aasiaa. Se muuttaa talveksi pitkän matkan Afrikkaan ja Etelä-Aasiaan. Afrikassa talvehtii noin 200 000 pikkusirriä, Aasiassa noin 400 000. Norjassa pesii 200–300 paria, Venäjällä ainakin 100 000 paria. Muuttolintu, joka on keväällä toukokuussa Suomessa harvalukuinen, mutta syysmuutolla heinä–syyskuussa tavallinen, jolloin vanhat linnut muuttavat ennen nuoria. Suomen pesimiskannaksi on arvioitu vain 0–5 paria. Silti se on muuttoaikoina syksyisin kahlaajarannoilla yleinen laji.[3]

Elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tundra, tavallisesti kuivalla maalla pajupensaikoissa.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naaras munii tundraylängölle tai -nummelle maahan matalaan pesäsyvennykseen 4 vaaleanvihertävää tai -rusehtavaa isojen tummanruskeiden täplien ja juovien kirjailemaa munaa. Emot hautovat 20–21 vrk. Poikasista huolehtii vain toinen emoista. Pikkusirri on Moniavioinen. Koiraalla saattaa olla useampi naaras, ja naaraalla 2 koirasta, jolloin se munii 2 pesyettä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkusirri pyydystää mudasta ja mutalammikoista pieniä selkärangattomia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Calidris minuta IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.5.2014. (englanniksi)
  2. Esko Hyvärinen, Aino Juslén, Eija Kemppainen, Annika Uddström & Ulla-Maija Liukko (toim.): Suomen lajien uhanalaisuus - Punainen kirja 2019, s. 566. Helsinki: Ympäristöministeriö - Suomen ympäristökeskus, 2019. ISBN 978-952-11-4973-3. Teoksen verkkoversio (viitattu 14.8.2021).
  3. http://www.luontoportti.com/suomi/fi/linnut/pikkusirri

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]