Pienellä pallolla harjoittelemisesta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pienellä pallolla harjoittelemisesta
Περὶ τοῦ διὰ τῆς σμικρᾶς σφαίρας γυμνασίου
Alkuperäisteos
Kirjailija Galenos
Kieli muinaiskreikka
Genre lääketiede
Julkaistu 100-luku jaa.
Suomennos
Suomentaja Marke Ahonen
Kustantaja Basam Books
Julkaistu 2019
ISBN 978-952-7240-52-6
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Pienellä pallolla harjoittelemisesta (m.kreik. Περὶ τοῦ διὰ τῆς σμικρᾶς σφαίρας γυμνασίου, Peri tū dia tēs smikrās sfairas gymnasiū, lat. De parvae pilae exercitio) on Galenoksen 100-luvulla kirjoittama antiikin kreikkalainen lääketieteellinen tutkielma.[1] Se on hyödyllinen sekä pallopelien historian että antiikin lääketieteen antamien liikuntasuositusten tuntemisen kannalta.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galenos eli ja kirjoitti 100-luvulla jaa. erityisesti keisari Marcus Aureliuksen aikana.[1] Teoksen Pienellä pallolla harjoittelemisesta hän omisti alkulauseen mukaan ystävälleen Epigeneelle.[3] Se liittyy johonkin tuohon aikaan pelattuun pallopeliin tai jonkinlaiseen muuhun urheilun, harjoittelun tai voimistelun muotoon. Peliä ei kuitenkaan tunneta tarkemmin, ei myöskään sitä, minkä kokoiseen palloon Galenos tarkkaan ottaen viittaa.[1] On ehdotettu, että pelissä tai ainakin sen raskaammassa muodossa olisi ollut kyse roomalaisesta harpastum-pelistä. On kuitenkin mahdollista, että samanlaista palloa käytettiin monenlaisissa peleissä ja harjoitteissa, ja Galenos puhuu niistä kaikista.[4]

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

»Ylistän siis eniten harjoitusta, joka pystyy tuottamaan ruumiille terveyttä, jäsenille sopusointuisuutta ja sielulle hyvettä – ja kaikki tämä saavutetaan pienellä pallolla harjoittelemalla. Se näet kykenee hyödyttämään sielua joka suhteessa ja harjoittamaan kaikkia ruumiinosia yhtäläisesti. Tämä edistää suuresti terveyttä ja tuottaa ruumiin tilassa tasapainoisuutta – – [5]»

Galenos käsittelee teoksessa sen nimen mukaisesti pienellä pallolla harjoittelun etuja fyysisenä harjoitteluna. Galenoksen mukaan laji sopii kaikille, kaikenikäisille ja eri kuntoisille, ja kaikkien tulisi harjoittaa sitä. Peliin ei tarvita kuin pieni pallo, ei sen enempää varusteita, joten laji ei vaadi varakkuutta. Se ei myöskään vaadi suuria määriä aikaa. Pallolla voi tehdä sekä kevyitä ja helppoja että raskaampia ja vaativampia harjoituksia, ja näin se tarjoaa halujen mukaan yhtä lailla joko rentoutumista tai kovaa treeniä. Kevyemmät harjoitukset sopivat lapsille ja vanhuksille. Niiden jälkeen harjoittelija voidaan voidella öljyllä ja tämä voi mennä kuumaan kylpyyn. Raskaammissa harjoituksissa on enemmän fyysistä kontaktia, kuten taklauksia ja painimaisia otteita. Lajin eri muodot harjoituttavat eri ruumiinosia tasaisesti, osa enemmän käsiä ja osa jalkoja. Pelitilanteiden lukeminen harjoittaa älyä. Lajiin ei myöskään sisälly juuri minkäänlaisia riskejä tai vaaratilanteita.[1][2][4][6][7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Ahonen, Marke: ”Johdanto”, ”Tähän kirjaan valitut tekstit”, ”Teoksen esittely”. Teoksessa Galenos 2019, s. 11–15, 104–107, 225–226.
  2. a b Gibson, Craig A.: Encomium and Thesis in Galen’s De parvae pilae exercitio Duke University. Viitattu 6.4.2020.
  3. Galenos: Pienellä pallolla harjoittelemisesta 899.
  4. a b Gardiner, E. Norman: Athletics in the Ancient World, s. 232. Courier Corporation, 2002. ISBN 0486424863. Teoksen verkkoversio.
  5. Galenos: Pienellä pallolla harjoittelemisesta 906–907. Suomennos Marke Ahonen.
  6. Sweet, Waldo E.: Sport and Recreation in Ancient Greece: A Sourcebook with Translations, s. 96–98. Oxford University Press, 1987. ISBN 019536483X. Teoksen verkkoversio.
  7. Galenos: Pienellä pallolla harjoittelemisesta 899–910.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomennos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Galenos: Pienellä pallolla harjoittelemisesta. Teoksessa Galenos: Lääkärin kirjoituksia sielusta. Kirjoittanut ja suomentanut Marke Ahonen. Helsinki: Basam Books, 2019. ISBN 978-952-7240-52-6.

Muita käännöksiä ja tekstilaitoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Galen: On Exercise with a Small Ball. Teoksessa Galen: Hygiene, Volume II: Books 5–6. Thrasybulus. On Exercise with a Small Ball. Edited and translated by Ian Johnston. Loeb Classical Library 536. Cambridge, MA: Harvard University Press, 2018.
  • Galen: On Exercise with the Small Ball. Teoksessa Singer, P. N.: Galen: Selected Works. Oxford: Oxford University Press, 1997. ISBN 978-0192824509.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]