Pez

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pez-annosteijoita.
Pezejä.

Pez on itävaltalainen karamellimerkki. Sen muovinen annostelulaite tai yleensä 4–5 samaa sarjaa edustavaa annostelijaa vaihtuu kuukausittain. Annostelijassa on värikäs varsi, jolla on piirrossarjan tai animaatioelokuvahahmon pää. Taittamalla päätä taaksepäin saa annostelijasta pienen hedelmäpastillin.[1]

Pezin kehitti Wienissä vuonna 1927 karamellivalmistaja Eduard Haas III. Alun perin niitä myytiin tavallisessa peltirasiassa, kunnes muovien käyttö opittiin toisen maailmansodan jälkeen ja Oscar Uxa keksi peltirasiaa hygienisempinä pidetyt muoviset annostelijat vuonna 1948.[2] Suomessa Peziä alkoi maahantuoda, pian myös valmistaa, suklaatehdas Hellas. Tuotetta kutsuttiin sen mainoksissa termillä ”puristettu virkiste” ja annostelulaitetta nimellä ”lipas”. Yhtenä myyntiargumenttina mainittiin tekstissä, että Pez ”ei rapise teatterissa”.[1] 1970-luvulla Pezin maahantuojaksi vaihtui Alex F. Lindberg Oy, ja nykyisin se on Oy Arvid Nordquist Finland Ab[3].

Sana "Pez" tulee saksan piparminttua tarkoittavasta vastineesta Pfefferminz, jossa on otettu sanan ensimmäinen, keskimmäinen ja viimeinen kirjain.

Pezin keräilyn harrastajille järjestetään tapaamisia Suomessa, Ruotsissa, Israelissa, Indonesiassa, USAssa, Portugalissa ja Itävallassa sekä Espanjassa, Japanissa ja Ranskassa. Pezeistä on tehty useita keräilijöiden paketteja (2–8 annostelijaa), kuten Hobitti, Taru sormusten herrasta, Ihmemaa Oz, Yhdysvaltain presidentit ja Elvis Presley.

Tarinan mukaan Pierre Omidyar perusti eBay-verkkokauppasivuston vuonna 1995, koska oli innokas Pez-annostelijoiden keräilijä ja halusi helpottaa harrastustaan.[4] Tämän tarina on eBay sittemmin todennut tekaistuksi[5].

1960-luvun taitteeseen sijoittuvassa Rob Reinerin elokuvassa Stand by Me – viimeinen kesä (1986) esimurrosikäiset pojat pohtivat leirinuotiolla muun muassa, että jos pitäisi valita yksi ruoka mitä pitäisi syödä koko loppuelämän, mikä se olisi. ”Tuo on helppo, Pez-karkit tietenkin! Kirsikanmakuinen Pez!”[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pez-lipaspastilli tuli Suomeen. (Hellaksen mainos.) Helsingin Sanomat, 2.10.1961, s. 13. Näköislehti (maksullinen).
  2. Pez-pastillien savuinen syntyperä paljastuu museossa! suomisyojajuo.fi. Viitattu 8.5.2022.
  3. Tuominen, Petra: Maailmanlaajuinen ilmiö ja hitti myös Suomessa: Muistatko sinä vielä nämä supersuositut karkit lapsuudestasi? MTV Uutiset. 15.3.2016. Viitattu 8.5.2022.
  4. E-Commerce: Online Auctions. (2017). In Encyclopedia of Emerging Industries (7th ed., pp. 178-181). Gale. Artikkelin maksullinen verkkoversio. Viitattu 8.5.2022.
  5. Our History: Pez Dispenser Myth eBay. Viitattu 8.5.2022.
  6. Stand by Me (1986) Internet Movie Databasessa. (englanniksi), Quotes. Viitattu 8.5.2022.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.