Pelopeion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pelopeion
Πελόπειον
Sijainti Archaía Olympía, Elis, Länsi-Kreikka, Kreikka
Koordinaatit 37°38′19″N, 21°37′47″E
Rakennustyyppi heroon
Valmistumisvuosi noin 600–500 eaa.
Osa Unescon maailmanperintökohdetta
Olympian arkeologinen alue
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Pelopeion (m.kreik. Πελόπειον) oli antiikin aikainen Pelopsille omistettu heroon-pyhäkkö Olympiassa Kreikassa. Sen rauniot sijaitsevat Olympian arkeologisella alueella Archaía Olympían kunnassa.

Pelopeion oli rakennettu arkaaisella kaudella noin vuonna 600–500 eaa. ja se uusittiin klassisella kaudella 400-luvulla eaa. Se sijaitsi aivan Olympian temenos-alueen eli Altiksen keskellä paikalla, josta on löydetty alueen kaikkein vanhimpien varhaishelladisten talojen ja tumulus-hautojen jäänteet 2000-luvulta eaa.[1][2] Pelopeionin rakentamisaikaan 500-luvulla eaa. paikalla oli vielä noin kaksi metriä korkea tumuluksen kohouma. Pyhäkkö oli tarkoitettu paikallisen elisläisen heeroksen eli sankarin Pelopsin hautamuistomerkiksi. Pausaniaan kertoman myytin mukaan muistomerkin oli alun perin pystyttänyt Herakles, joka oli Pelopsin jälkeläinen ja jonka kerrottiin myös perustaneen Olympian kisat Pelopsin hautakisoiksi. Pausanias kertoo myös, että paikalla uhrattiin vuosittain musta pässi Pelopsin kunniaksi, eikä kukaan sen lihaa syönyt saanut astua Zeuksen temppeliin.[3]

Viimeisessä vaiheessaan pyhäkkö koostui peribolosmuurilla ympäröidystä viisikulmaisesta alueesta, jossa oli lounaiskulmassa doorilaista tyyliä edustanut nelipylväinen propylon-porttirakennus. Aitauksessa oli Pelopsin alttari sekä poppelipuita ja patsaita.[1] Pyhäkköalueelta on löydetty suuri määrä keramiikkaa sekä terrakotasta tehtyjä ihmis- ja eläinhahmoja, jotka ovat Olympian arkeologisessa museossa.[3]

Zeuksen temppeli sijaitsi Pelopeionin eteläpuolella. Pyhäkön pohjoispuolella sijaitsi Heran temppeli ja luoteispuolella Filippeion.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Olympia, Pelopeion Perseus. Viitattu 15.2.2016.
  2. Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”Olympia, Greece”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio.
  3. a b Pelopion Ministry of Culture and Sports. Viitattu 15.2.2016.