Pellinki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pellinki
Pellinki ferry sea.jpg

Pellingin vanha lossi

Muut nimet
Pellinge
Sijainti
Merialue
Pinta-ala
12,86 km² [1]
Väestö
Asukasluku
260
Asutuskeskukset
Pellinki

Pellinki (ruots. Pellinge) on kylä ja pieni ryhmä saaria Porvoon saaristossa noin 30 kilometrin päässä Porvoon keskustasta. Ympärivuotisia asukkaita on noin 260, joista 95 % on ruotsinkielisiä. Varhaisin Pellingin saaristoa koskeva tieto on Ruotsin kuningas Kaarlen Pellingissä kirjoittama kirje vuodelta 1411 Viipurin linnan komentajalle. Asutus pääsaarille oletetaan tulleen vuosien 1000 ja 1250 välillä. Pellingin saareen kulkee lossi ja linja-autovuoro.

Tunnettuja asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olavin kappeli
  • Tove Janssonilla oli kesäpaikka Pellingissä Klovharun saaressa. Vuonna 1991 Jansson lahjoitti rakennuksen Pellingin kotiseutuyhdistykselle (Pellinge Hembygdsförening rf). Yhdistys ylläpitää ja vuokraa kesäaikana Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän aikoinaan käyttämää mökkiä. Maihinnousu saarelle on kielletty, lukuun ottamatta heinäkuussa pidettävää ns. Klovharun-viikkoa[2].
  • Kuvataiteilija Terttu Schroderus-Gustavssonilla on asunto ja näyttelytila (Galleria Art Marina)[3] Pellingin Edisnäsissä. Tila on sama, jolla Janssonien perhe vietti kesiänsä 1920-luvulla[4]. Lahellä sijaitseva Glosholmenin majakka (joka räjäytettiin Talvisodan päätyttyä) toimi esikuvana Muumitalolle[5]
  • Ortopedi Antti Heikkilä, joka on nimennyt kehittämänsä ruokavalion Pellinki-dieetiksi[6].
  • Professori Per Henrik Groop ja tämän puoliso, mezzosopraano Monica Groop ostivat huvilan vuonna 2014. Kaksi vuotta myöhemmin Monica Groop organisoi ensimmäiset Pellingin musiikkipäivät[7], jotka kesällä 2019 järjestetään jo neljännen kerran.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.