Pav bhaji

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perinteinen Pav bhaji -annos.

Pav bhaji, joskus myös Pao bhaji, on intialainen, alun perin maratilaisesta keittiöstä tuleva pikaruoka. Ruokalaji on suosittu Maharashtran ja Gujaratin osavaltioissa sekä erityisesti isoilla metropolialueilla, kuten Mumbaissa. Pav merkitsee marathin kielellä ruokalajiin kuuluvaa leipäpalaa – sanan alkuperä on peräisin portugalin kielestä, jossa pão tarkoittaa kirjaimellisesti "leipää". Bhajilla tarkoitetaan taas annoksen pannulla paistettavaa kasvisten ja mausteiden kastikemaista, voimaperäisesti soseutettua seosta. Annoksen lisukkeisiin kuuluvat usein esimerkiksi korianterin lehdet, pilkottu raaka sipuli sekä sitruunanviipale. Voin runsas käyttö Pav bhajin valmistuksessa ja voitelussa liittyy myös ruokalajiin olennaisesti.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruokalajin alkuperä sijoittuu 1800-luvun brittikolonialismin myötä teollistuneeseen Mumbaihin, jossa erityisesti tekstiiliteollisuus oli valtavassa kasvussa. Tehtaiden lounastaukojen lyhyyden vuoksi työläisillä ei normaalisti ollut aikaa nauttia täysipainoista lounasta. Kevyttä lounasta suosittiin myös siksi, että sellaisen jälkeen lounastauolta oli helpompi palata fyysisesti raskaan työn ääreen verrattuna täysipainoiseen, raskaaseen lounaaseen. Pav bhajissa perinteinen riisi tai roti korvattiinkin kevyemmällä pav-leivällä, ja curry-tyyppinen ruoka korvattiin niin ikään kevyemmällä bhaji-sekoituksella. Näistä ajoista asti pav bhaji on pysynyt myös siirtomaavallasta vapautuneen Intian yhtenä suosituimmista katu- ja lounasruoka-annoksista.

Ruokalaji on vaihtelevassa mittakaavassa levinnyt myös Intian ulkopuolelle ympäröivään itäiseen Aasiaan, mutta myös länsimaihin kuten Yhdysvaltoihin, Australiaan sekä Britanniaan.

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pav bhajin valmistusta delhiläisessä katukeittiössä.

Koska pav bhaji on yleensä nopeasti valmistettava ruoka ja annoksen valmistajat joutuvat sopeutumaan raaka-aineiden nopeaan vaihtuvuuteen, annoksen resepti saattaa vaihdella hyvinkin selkeästi kausittain ja alueittain. Ruokalajin yleisimpinä ja todennäköisinä raaka-aineina voidaan kuitenkin mainita ainakin muussattu peruna, pilkottu tomaatti, hienonnettu sipuli, herneet sekä pilkottu paprika. Muut vihannekset, kuten kukkakaali, porkkana tai munakoiso, ovat myös usein hyödynnettyjä ainesosia. Mausteina valmistajat käyttävät yleensä omaa yksilöllistä pav bhaji masala -mausteseosta. Tämän lisäksi olennaisiin mausteisiin kuuluvat muun muassa valkosipuli, inkivääri, chili ja kurkuma. Sitruunamehun puristaminen annokseen on myös tavallista jo sitä valmistettaessa. Runsas mausteiden määrä antaa annokseen paljon makua mutta myös paksuntaa sen vedellä jatkettua koostumusta. Kun koko sekoitus on paistunut muutaman minuutin ajan, pav bhaji tarjoillaan lisukkeiden kera kuumalta astialta, usein voisilmän kera.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]