Pallo-Pojat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pallo-Pojat on vuonna 1935 perustettu helsinkiläinen jalkapalloseura. Parhaimmillaan se pelasi SM-sarjassa ja seuralla on myös yksi Suomen Cupin voitto.

Pallo-Poikien junioritoiminta irtautui 1995 omaksi seurakseen nimellä Pallo-Pojat Juniorit ry ja kasvoi vuonna 2018 Helsingin toiseksi suurimmaksi jalkapalloseuraksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pallo-Pojat perustettiin 7. lokakuuta 1935 ja se liittyi Palloliittoon kaksi vuotta myöhemmin. Varsinaisesti seuran toiminta lähti kasvamaan sodan jälkeen. Pallo-Pojat voitti Suomen Cupin vuonna 1956, jolloin se kaatoi TKT:n maalein 2–1. Tuolloin Pallo-Pojat pelasi vielä Suomensarjassa. Cup-mestaruuden voittaneessa joukkueessa pelasivat Heikki Rauhanen, Aarno Hautala, Aulis Huttunen, Viktor Gratsew, Erkki Tienaho, Sakari Vuoristo, Raimo Nieminen, Olavi Hirvonen, Pentti Jokela, Juhani Metsä ja Jouko Manner.

Kaksi vuotta myöhemmin, kauden 1958 päätteeksi, seura nousi SM-sarjaan. Parhaimmillaan Pallo-Pojat ylsi SM-sarjan seitsemänneksi vuonna 1960. Samana ja seuraavana vuonna pääsarjassa pelasi neljä muutakin helsinkiläistä joukkuetta ja kilpailu pelaajista ja resursseista johti lopulta Pallo-Poikien putoamiseen kauden 1961 lopussa.[1] Samana vuonna seura ylsi jälleen cupin finaaliin, mutta hävisi sen tällä kertaa. Putoamisen jälkeen parhaat pelaajat vaihtoivat seuraa ja seuran alamäki alkoi. SM-sarjassa Pallo-Poikien riveissä pelanneista A-maajoukkueeseen ylsi kaksi pelaajaa – Pentti Jokela ja Raimo Lukander. Lisäksi useat muut saivat tililleen B-maaotteluita.

Pallo-Pojat haki uuttaa nousua alasarjoista 1980-luvulla. Seuraan hankittiin kokeneita pelaajia, kuten Atik Ismail kaudella 1986, ja valmentajia. Pertti Alajan valmennuksessa Pallo-Pojat onnistui nousemaan 2. divisioonaan kaudeksi 1989, mutta putosi heti takaisin. Yritys nousta takaisin huipulle oli epäonnistunut ja seuralle kertyi iso velkataakka.

Seuran junioritoiminta oli vireää 1980-luvulla Punavuoren, Ullanlinnan ja Eiran alueella. Juniorijoukkueet harjoittelivat aktiivisesti Seppärissä ja Joharilla. Seuran aktiiveja olivat tuolloin ainakin Erkki Aurejärvi, Hannu Haukanhovi ja Antero Huttunen, joista viimeksi mainittu valmensi juniorijoukkueita ja toimitti PP-Uutiset -nimistä seurajulkaisua.

Naisten SM-sarjan 1985 voittaneen Kaunis Nainen Futiksen hajottua sen jalkapallotoiminta siirtyi kaudeksi 1989 Pallo-Poikien alaisuuteen nimellä Pallo-Pojat Futis. PP-Futis voitti samana vuonna mestaruuden. Heti seuraavaksi kaudeksi perustettiin uusi seura Helsinki United, johon PP-Futis sulautui.

Vuonna 1995 Pallo-Poikien junioritoiminta erosi seurasta ja muodosti Pallo-Pojat Juniorit ry:n. Jäsenmäärältään PPJ on Helsingin piirin toiseksi suurin seura. PPJ:n edustusjoukkue pelasi kaudella 2016 Helsingin ja Uudenmaan piirin 3. divisionaassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lahtinen, Esko: Pallo-Pojat järkevillä toimintalinjoilla. 90 minuuttia, 27.11.2008, nro 4/2008, s. 24–25.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Seppo Aalto ym.: Tähtien Tarina, s. 52. Helsingin Jalkapalloklubi, 2007. ISBN 978-952-92-2062-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]