Pöytävuori

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuorityyppiä. Samannimistä vuorta Etelä-Afrikassa käsittelee artikkeli Pöytävuori (Etelä-Afrikka) ja tähdistöä artikkeli Pöytävuori (tähdistö).
Etelä-Amerikan pöytävuorista, kuten kuvan Roraimasta käytetään nimitystä tepui.

Pöytävuori eli mesa on eroosion synnyttämä laakea, yleensä jyrkkärinteinen ympäristöään korkeampi kohta.[1]

Pöytävuoret syntyvät, kun vaakasuuntaan kerrostuneet kalliot ensin liikkuvat tektonisen toiminnan takia ja sitten eroosio kuluttaa kovia kivilajeja ympäröivät pehmeämmät kivilajit pois.

Etelä-Amerikassa pöytävuoria kutsutaan nimellä tepui. Niiden laella on eriytynyt omia kasvi- ja eläinlajejaan, koska ne ovat olleet niin pitkään eristyksissä vuorten alla levittäytyvästä sademetsästä.[2]

Roraima, Kukenan ja Auyantepui ovat näitä eteläamerikkalaisia tepuita. Muita tunnettuja pöytävuoria ovat Pöytävuori Etelä-Afrikassa Kapkaupungin lähellä, Debre Damo Etiopiassa, Mount Conner Australiassa ja Brown Bluff Etelämanterella. Herðubreið Islannissa on vulkaaninen tulivuori (tuya), joten sen syntytapa poikkeaa muista pöytävuorista.[2]

Pieneksi ja kapeaksi kulunutta pöytävuorta kutsutaan butteksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mesa Encyclopædia Britannica. Viitattu 15.6.2013. (englanniksi)
  2. a b 10 Incredible Table Top Mountains Touropia. Viitattu 15.6.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.