Pöytävuori

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuorityyppiä. Samannimistä vuorta Etelä-Afrikassa käsittelee artikkeli Pöytävuori (Etelä-Afrikka) ja tähdistöä artikkeli Pöytävuori (tähdistö).
Kapkaupungin Pöytävuori Kirstenboshin kasvitieteellisestä puutarhasta nähtynä.

Pöytävuori eli mesa on eroosion synnyttämä laakea, yleensä jyrkkärinteinen ympäristöään korkeampi kohta.[1]

Pöytävuoret syntyvät kun vaakasuuntaan kerrostuneet kalliot ensin liikkuvat tektonisen toiminnan takia ja sitten eroosio kuluttaa kovia kivilajeja ympäröivät pehmeämmät kivilajit pois.

Etelä-Amerikassa pöytävuoria kutsutaan nimellä tepui. Niiden laella on eriytynyt omia kasvi- ja eläinlajejaan, koska ne ovat olleet niin pitkään eristyksissä vuorten alla levittäytyvästä sademetsästä.[2]

Mount Roraima, Kukenan ja Auyantepui ovat näitä eteläamerikkalaisia tepuita. Muita tunnettuja pöytävuoria ovat Pöytävuori Etelä-afrikassa Kapkaupungin lähellä, Debre Damo Etiopiassa, Mount Conner Australiassa ja Brown Bluff Etelämanterella. Herðubreið islannissa on tulivuori, joten sen syntytapa poikkeaa muista pöytävuorista.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mesa Encyclopedia Britannica. Viitattu 15.6.2013.
  2. a b 10 Incredible Table Top Mountains Touropia. Viitattu 15.6.2013.
Tämä vuoriin, vuoristoihin tai muihin maankohoumiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.