Pöytävuori (Etelä-Afrikka)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pöytävuori
Pöytävuori Bloubergstrandista kuvattuna
Pöytävuori Bloubergstrandista kuvattuna
Korkeus 1084 m
Geologia
Tyyppi pöytävuori
Kiipeilytiedot
Ensimmäinen nousu huipulle António de Saldanha, 1503


Pöytävuori (engl. Table Mountain, afrikaansiksi Tafelberg) on pöytävuori Kapkaupungin liepeillä Etelä-Afrikassa . Se on noin kolme kilometriä leveä ja vähän toista kilometriä korkea. Vuoren huipulla on usein orografinen pilvi, jota kutsutaan yleisesti ”pöytäliinaksi”.[1]

Vuoren eräänlaiset huiput ovat kolmiomainen Devil’s Peak ja leijonan muotoinen Lion’s Head sekä vanha merkinantopaikka Signal Hill. Korkein kohta on kuitenkin Maclear’s Beacon 1 084 metrissä.lähde?

Pöytävuorelle nousee vuonna 1929 rakennettu köysirata. Se on suosittu turistikohde. Vuorella kasvaa 1 470 kasvilajia, muun muassa 250 eri tuhatkaunolajia.lähde? Monet kasvit ovat endeemisiä, eli niitä ei esiinny missään muualla. Myös eläinlajisto on runsas ja vaihteleva. Tyypillinen eläin Pöytävuorella on kalliotamaani (Procavia capensis). Vuorelle on levinnyt myös eläintarhakarkureiden jälkeläisinä himalajan vuorivuohia. Alueen leijonat on tapettu sukupuuttoon 1800-luvun alussa. Alue on nykyisin osa Pöytävuoren kansallispuistoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kapkaupungin tärkeimmät nähtävyydet – Katso Top 5, Rantapallo-matkailusivusto. Viitattu 21.12.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]