Kalliotamaani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kalliotamaani
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Tamaanit Hyracoidea
Heimo: Tamaanit Procaviidae
Suku: Kalliotamaanit
Procavia
Storr, 1780
Laji: capensis
Kaksiosainen nimi

Procavia capensis
(Pallas, 1766)

Kalliotamaanin levinneisyys
Kalliotamaanin levinneisyys
Katso myös

  Kalliotamaani Wikispeciesissä
  Kalliotamaani Commonsissa

Kalliotamaani eli kapintamaani (Procavia capensis) on tamaanien lahkoon kuuluva nisäkäs, joka elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Se on tamaanilajeista laajimmalle levinnyt. Kalliotamaani on erinomainen kiipeilijä erikoisrakenteisen jalkapohjansa ansiosta. Se selviytyy kallionseinämistä nousemalla pystyhalkeamia pitkin tukien samalla selkäänsä vastaseinämään.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalliotamaani kasvaa 30–60 senttimetrin mittaiseksi ja painaa noin neljä kiloa. Kalliotamaani on siis hieman isompi kuin puu- ja kivitamaanit. Sen turkki on ruskeanharmaata, mutta selän hajurauhasen ympärillä se on keltaista ja mustaa. Sen häntä on mitättömän lyhyt. Vanhojen yksilöiden kulmahampaat pistävät esiin suusta. Sen pää on pyöreämpi ja nenä tylpempi kuin muilla tamaanilajeilla.

Kallo.
Antura
Kulmahampaat

Ravinto ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalliotamaani käyttää ravintonaan heiniä, ruohoa ja jäkäliä. Se on liikkeellä päivisin.

Systematiikka ja levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalliotamaanin suvun Procavia systematiikka on ollut kiistanalainen. Se on aiemmin jaettu 4–5 erilliseen lajiin, mutta yleisemmin sen nykyään katsotaan käsittävän vain yhden lajin Procavia capensis, joka koostuu lukuisista alalajeista.[1][2] Kokonaislevinneisyysalue kattaa Saharan eteläpuolisen ja koillisen Afrikan ja osan Lähi-itää (Libanon, Israel, Arabian niemimaa). Eristyneitä populaatioita on Libyan ja Algerian vuorilla.[1] Nimialalaji kapintamaani Procavia capensis capensis elää eteläisimmässä Afrikassa.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naaran kantoaika on noin 7,5 kuukautta, jonka jälkeen se synnyttää tavallisesti kaksi poikasta. Poikaset kasvavat nopeasti ja painavat puolivuotiaina jo 1,5 kg. Naaras kanta jälkikasvuaan varsin pitkään selässään.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Barry, R., Bloomer, P., Hoeck, H. & Shoshani, H. (IUCN SSC Afrotheria Specialist Group): Procavia capensis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2008. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.7.2014. (englanniksi)
  2. Procavia capensis.Wilson & Reeder's Mammal Species of the World, 3rd ed. (2005).
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.