Põdramõtsa järv

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Põdramõtsa järv
Valtiot Viro
Maakunnat Võrumaa
Kunnat Rõugen kunta
Koordinaatit 57°45′28″N, 27°06′44″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Päävesistöalue Narvanjoen vesistöalue
Valuma-alue Iskna jõen valuma-alue
Laskuoja oja Voki ojaan
Järvinumero VEE2143510
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 196,7 m mpy. [1]
Pituus 0,18 km [1]
Leveys 0,07 km [1]
Rantaviiva 0,406 km [1]
Pinta-ala 0,7 ha [1]
Saaria ei saaria [1]
Kartta
Põdramõtsa järv

Põdramõtsa järv (myös Põdrametsa järv) on Virossa Võrumaalla Rõugen kunnan Uue-Saalusen kylässä sijaitseva järvi.[1]

Maantietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvi on 180 metriä pitkä, 70 metriä leveä, ja sen pinta-ala on 0,7 hehtaaria. Se sijaitsee Haanjan ylängöllä Iskna jõen lähellä. Järven lounaispää on kapeampi kuin muu osa järveä ja kapeikon yli on rakennettu silta. Järven pohjoisranta on asuttu ja sen etelä- ja pohjoisrantaan ulottuu peltomaata. Pohjoisrannan talolle tule tie.[1][2][a]

Luontoarvoja ja luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järven etelä ja pohjoisrannat ovat viljeltyä peltomaata ja loput järven ympäristöstä on metsämaata.[a]

Vesistösuhteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Põdramõtsa järv kuuluu Võhandu jõen valuma-alueeseen, jossa sen lasku-uomana on kaivettu oja, joka yhtyy Voki ojaan Vokin kylässä. Voki oja on Iskna jõen sivuhaara ja se yhtyy siihen Holstan kylässä Holstan ojan nimisenä. Iskna jõgi vuorostaan yhtyy Võhandu jõgeen 12 kilometrin päässä Kääpan taajaman lähellä. Võhandu jõgi laskee Kuumajärveen, joka on Peipsijärven keskiosan nimi. Peipsijärven alue muodostaa Narvanjoen vesistöalueen keskiosan. Peipsijärven pohjoispäästä alkava laskujoki Narvanjoki jatkaa vesireittiä pohjoiseen päin ja laskee lopuksi Suomenlahteen.[1][a]

Huomautuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kohteen ympäristön kasvillisuutta, asutusta ja nimistöä on tarkistettu Internetin Google-, Bing- tai Yandex-karttapalvelusta käyttäen järven koordinaatteja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i Keskkonnaregister: Põdramõtsa järv (VEE2143510) Keskonnainfo. Tallinna, Viro: Keskkonnaministeerium. Viitattu 19.9.2020. (viroksi)
  2. Tamre, Ruta (toim.): Eesti järvede nimestik. Tallinna, Viro: Keskkonnaministeeriumi Info- ja Tehnokeskus, 2006. ISBN 978-9985-881-40-8. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 19.9.2020). (viroksi) (Arkistoitu – Internet Archive)