Outi Pakkanen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Outi Pakkanen
Outi Pakkanen
Outi Pakkanen
Henkilötiedot
Syntynyt27. tammikuuta 1946 (ikä 78)
Kokkola
Kansalaisuus Suomi
Kirjailija
Esikoisteos Murhan jälkeen mainoskatko (1973)
Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Outi Pakkanen (s. 27. tammikuuta 1946 Kokkola) on suomalainen kirjailija. Koulutukseltaan Pakkanen on ekonomi. Hän työskenteli yli 35 vuotta markkinointi- ja mainosalalla.[1] Pakkanen toimi Uudet Kirjat -kirjakerhon päätoimittajana vuosina 1987–2004. Nykyisin hän on vapaa kirjailija. Hän on osuuskuntamuotoisen kustantamon Crime Timen perustajajäsen.

Outi Pakkasen äiti oli kirjailija Kaija Pakkanen ja kirjailija Jukka Pakkanen ja joulupukki Timo Pakkanen ovat hänen veljiään. Outi Pakkanen oli myös Jussi Jurkan viimeiseksi jäänyt naisystävä ja hän oli mukana Jurkan siunaustilaisuudessa tämän lasten ja sisarusten kanssa.[2]

Stadin Slangi ry. valitsi hänet vuoden 2010 Stadin Friiduksi.

Pakkanen on tunnettu etenkin Helsinkiin sijoittuvista jännitysromaaneista, joiden tapahtumat sijoittuvat sukujuhliin, luokkakokouksiin ja seminaareihin. Hän ei halua tehdä kirjoissaan poliisista sankaria, koska ei tunne näiden maailmaa tarpeeksi hyvin. Neljässä ensimmäisessä kirjassa rikostutkijana on komisario Antti Viitala, ja hänen jälkeensä tutkijaksi vaihtuu Matti Martikka. Kolmannesta kirjasta lähtien tapahtumissa on mukana myös mainosgraafikko Anna Laine, joka auttaa rikosten ratkaisuissa. Dekkareiden lisäksi Pakkanen on kirjoittanut elämäkertateokset Emmi Jurkasta ja Aino Acktésta.

Pakkasen ensimmäinen Martikka-dekkari Katso naamion taa on sovitettu myös kolmiosaiseksi televisiosarjaksi. Vuonna 1989 ensi-esitetyn sarjan on ohjannut ja käsikirjoittanut Taisto-Bertil Orsmaa.[3] Martikkana näyttelee Esko Pesonen. Romaani tapahtuu Helsingissä, mutta TV2:lla esitetyssä televisiosarjassa tapahtumapaikkana on Tampere.

Jännitysromaanit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Muita teoksia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Toimitus yhdessä Antero Raevuoren kanssa
  • Elämäni vuodet -kirjasarja (1986–1987)
  • Kotimaamme kuva 1–3 (1998)
  1. Mainonnan tekijöitä, MTL 2012. Viitattu 28.1.2014.
  2. Meri 2015, s. 441.
  3. Katso naamion taa, (Arkistoitu – Internet Archive) Yle.fi, viitattu 17.8.2019

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]