Osamu Tezuka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Osamu Tezuka
手塚治虫
Tezuka vuonna 1951.
Tezuka vuonna 1951.
Henkilötiedot
Syntynyt3. marraskuuta 1928
Toyonaka
Kuollut9. helmikuuta 1989 (60 vuotta)
Taiteilija
Kuuluisimpia töitä Astro Boy
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus
Aiheesta muualla
tezukaosamu.net
Tezuka-museo Takarazukassa.

Osamu Tezuka (jap. 手塚治虫, 3. marraskuuta 1928 Toyonaka9. helmikuuta 1989[1]) oli japanilainen mangaka ja animaatioelokuvien tekijä. Tezukan tuotanto käsittää suuren määrän sarjakuvia ja useita anime-elokuvia. Tuotanto koostuu noin 700 eri nimikkeestä, jotka käsittävät yhteensä noin 170 000 sivua. 1950-luvulla hänellä oli keskeinen vaikutus shōjo-tyyliin[2] Ribbon no kishi - tarinallaan.[3] Tezuka oli pioneeri pidemmissä sekä teknisesti että narratiivilta kehittyneissä tarinoissa, jotka yhdistivät draamaa, seikkailua, fantasiaa, tragediaa, huumoria ja romantiikkaa.[3]

Tezuka tunnetaan parhaiten Astro Boyn (Tetsuwan Atom) ja Viidakon valtiaan (Jungle taitei) luojana. Edellä mainittua on joissakin yhteyksissä väitetty Disney-klassikon Leijonakuningas edeltäjäksi. Osamu Tezukaa on usein verrattu Walt Disneyyn, ja häntä pidetäänkin ”Japanin Walt Disneynä” sekä anime- ja manga-kulttuurin luojana. Tezukan tunnetuimpiin sarjakuviin kuuluvat Tetsuwan Atom, Black Jack, Ribbon no kishi, Hi no tori, Viidakon valtias sekä Adolf. Tezuka itse piti elämäntyönään Hi no tori -sarjakuvaa. Tezuka perusti Mushi Productions -animaatiostudion, joka toimi televisioanimen uranuurtajana Japanissa.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tezuka oli perheen kolmesta lapsesta vanhin poika. Koulutukseltaan Tezuka oli lääkäri, mutta aloitti jo yliopistoaikanaan sarjakuvien piirtämisen. Tezukan ensimmäinen manga, sanomalehtistrippi Mā-chan no nikkichō (Mān päiväkirja) ilmestyi vuonna 1946 Shōkokumin shinbun -lehdessä. Tezuka oli tuolloin vain 17-vuotias. Seuraavana vuonna hän julkaisi Shin takarajima -mangan (Uusi aarresaari), joka teki Tezukasta kuuluisan ja sai aikaan Japanissa suurta kiinnostusta. Sarjakuva perustui Robert Louis Stevensonin Aarresaari-kirjaan, ja sen nopea tempo ja länsimaalainen tyyli tekivät siitä pian bestsellerin, jota myytiin yhteensä yli 400 000 kappaletta. Viidakon valtiaan Tezuka aloitti vuonna 1950.

Tezuka kuoli mahasyöpään vuonna 1989 60-vuotiaana; hänen viimeiset sanansa olivat ”Kertakaikkiaan, antakaa minun tehdä töitä.” Vuonna 1994 Tezukan kotikaupunki Takarazuka avasi häntä käsittelevän museon, ja vuonna 1997 julkaistiin postimerkkejä hänen muistolleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Osamu TEZUKA (The God of Manga) animenewsnetwork.com. Viitattu 7.11.2022. (englanniksi)
  2. Anime-lehti 2/2005 s.24
  3. a b Matt Thorn: A History of Manga matt-thorn.com. Arkistoitu . Viitattu 8.11.2022. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.