Osamu Tezuka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tezuka vuonna 1951.
Tezuka-museo Takarazukassa.

Osamu Tezuka (jap. 手塚治虫, 3. marraskuuta 1928 Toyonaka9. helmikuuta 1989) oli japanilainen sarjakuvapiirtäjä ja animaatioelokuvien tekijä. Tezukan tuotanto käsittää suuren määrän sarjakuvia ja useita anime-elokuvia. Tuotanto koostuu noin 700 eri nimikkeestä, jotka käsittävät yhteensä noin 170 000 sivua. 1950-luvulla hänellä oli keskeinen vaikutus shōjo-tyyliin[1] Ribbon no kishi - tarinallaan. Hänet tunnetaan parhaiten Astro Boyn (Tetsuwan Atom) ja Viidakon valtiaan (Jungle taitei) luojana. Edellä mainittua on joissakin yhteyksissä väitetty Disney-klassikon Leijonakuningas edeltäjäksi. Osamu Tezukaa on usein verrattu Walt Disneyyn, ja häntä pidetäänkin ”Japanin Walt Disneynä” sekä anime- ja manga-kulttuurin luojana.

Tezukan tunnetuimpiin sarjakuviin kuuluvat Tetsuwan Atom, Black Jack, Ribbon no kishi, Hi no tori, Viidakon valtias sekä Adolf. Tezuka itse piti elämäntyönään Hi no tori -sarjakuvaa. Tezuka perusti Mushi Productions -animaatiostudion, joka toimi televisioanimen uranuurtajana Japanissa.

Elämä ja ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tezuka oli perheen kolmesta lapsesta vanhin poika. Koulutukseltaan Tezuka oli lääkäri, mutta aloitti jo yliopistoaikanaan sarjakuvien piirtämisen. Tezukan ensimmäinen manga, sanomalehtistrippi Mā-chan no nikkichō (Mān päiväkirja) ilmestyi vuonna 1946 Shōkokumin shinbun -lehdessä. Tezuka oli tuolloin vain 17-vuotias. Seuraavana vuonna hän julkaisi Shin takarajima -mangan (Uusi aarresaari), joka teki Tezukasta kuuluisan ja sai aikaan Japanissa suurta kiinnostusta. Sarjakuva perustui Robert Louis Stevensonin Aarresaari-kirjaan, ja sen nopea tempo ja länsimaalainen tyyli tekivät siitä pian bestsellerin, jota myytiin yhteensä yli 400 000 kappaletta. Viidakon valtiaan Tezuka aloitti vuonna 1950.

Tezuka kuoli mahasyöpään vuonna 1989 60-vuotiaana; hänen viimeiset sanansa olivat ”Kertakaikkiaan, antakaa minun tehdä töitä.” Vuonna 1994 Tezukan kotikaupunki Takarazuka avasi häntä käsittelevän museon, ja vuonna 1997 julkaistiin postimerkkejä hänen muistolleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Anime-lehti 2/2005 s.24

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.