Oregano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee maustetta. Oregano on myös mäkimeiramin lajike Origanum vulgare ’Prismaticum’.
Oreganoa

Oregano on yrttimauste, johon käytetään meiramien (Origanum) kuivattuja ja hienonnettuja lehtiä, latvoja ja kukintoja.[1] Suomen kaupoissa myytävä oregano tuodaan yleensä ulkomailta, ja se sisältää mäkimeiramia (Origanum vulgare), maustemeiramia (Origanum majorana) ja turkinmeiramia (Origanum onites).[2] Oreganoa käytetään erityisesti tomaattiruokien ja pizzan mausteena, mutta myös salaatteja ja kastikkeita maustetaan oreganolla.[3]

Oreganossa käytetyistä kasveista mäkimeirami kasvaa luonnonvaraisena myös Suomessa. Sen lehdet ja nuoret versot sopivat käytettäväksi oregano-mausteseoksen tapaan.[3] Pelkän mäkimeiramin maku on kuitenkin pistävämpi kuin mausteseoksen. Maustemeiramia ei esiinny Suomen luonnossa, mutta sitä on viljelty maassa jo 1600-luvulla.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kallio, Paavo & Rousi, Arne (päätoim.): Kasvien maailma, Otavan iso kasvitietosanakirja. 4. Munuaisjäkälä - Siemenvalkuainen, s. 1469. Helsinki: Otava, 1981. ISBN 951-1-06068-6.
  2. a b Mäkimeirami LuontoPortti. Viitattu 11.2.2023.
  3. a b Vainio, Hannele: Maustekasvit. Teoksessa Kalaja, Eeva (toim.): Kotipiha ja puutarha, s. 453. Helsinki: Valitut palat, 1978. ISBN 951-9078-27-4.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.