Operaatio Dervish

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Operaatio Dervish
Osa toista maailmansotaa
Päivämäärä:

21.31. elokuuta 1941

Paikka:

Pohjoinen jäämeri

Lopputulos:

Jäämeren saattueet alkavat

Osapuolet

 Yhdistynyt kuningaskunta

 Saksa

Komentajat

Yhdistynyt kuningaskunta J. C. K. Dowding

Vahvuudet

6 rahtialusta
1 raskas risteilijä
6 hävittäjää
3 miinanraivaajaa
3 sukellusveneentorjuntatroolaria
1 laivaston tankkeri

Tappiot

ei

ei

Operaatio Dervish oli liittoutuneiden ensimmäinen Jäämeren saattue toisen maailmansodan aikana. Se kuljetti Neuvostoliittoon sotamateriaalia. Saattue lähti 21. elokuuta 1941 Hvalfjörðurista Islannista ja saapui Arkangeliin 31. elokuuta. Sen kommodorina oli J. C. K. Dowding.[1]

Saattue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saattueeseen kuului kuusi rahtialusta, joiden lastina oli raaka-aineita ja viisitoista laatikoihin pakattua Hawker Hurricane -hävittäjää. Alukset olivat Lancastrian Prince, New Westminster City, Esneh, Trehata, Llanstephan Castle ja alankomaalainen Alchiba. Lähisuojasta vastasivat hävittäjät Electra, Active ja Impulsive, miinanraivaajat Halcyon, Salamander ja Harrier sekä Shakespeare-luokan sukellusveneentorjuntatroolarit Hamlet, Macbeth ja Ophelia. Laivaston tankkeri Aldersdale avusti saattuetta.

Saattueen kaukosuojana oli raskas risteilijä Shropshire suojanaan hävittäjät Matabele, Punjabi ja Somali. Saman aikaisesti saattueeseen kuulumaton lentotukialus Argus toimitti RAF:n 151. hävittäjälennoston 24 Hawker Hurricanea Murmanskin lähelle Vaegnan lentotukikohtaan.

Norjassa toimineiden Saksan ilmavoimien tiedustelukoneet eivät havainneet saattuetta ja siten kaikki alukset pääsivät määränpäähänsä.

Seuraukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Operaation onnistuttua aloitettiin säännöllinen Jäämeren poikki kulkeva saattuereitti Islannista Neuvostoliittoon. Saattueen paluumatka 28. syyskuuta oli ensimmäinen numeroitu saattue (QP-1) ja ensimmäinen numeroitu itään suuntautunut PQ-1 saapui Islannista Arkangeliin 11. lokakuuta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Woodman, Richard: Arctic Convoys 1941-1945. South Yorkshire, Englanti: Pen & Sword Maritime, 2007. ISBN 1-84415-611-7. (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Woodman, Richard s. 37
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Dervish Convoy
Tämä sotaan tai sodankäyntiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.