Omakuva teltassa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Omakuva teltassa
Nimi Omakuva teltassa
Tekijä Alpo Jaakola
Valmistumisvuosi 1957
Taiteenlaji öljy kankaalle
Korkeus 76,5 cm
Leveys 135 cm
Sijainti Ateneumin taidemuseo
Paikkakunta Helsinki, Suomi

Omakuva teltassa on taiteilija Alpo Jaakolan (1929–1997) vuonna 1957 maalaama öljytyö kankaalle, 76,5 × 135 cm. Tämän hänen omakuvansa osti Ateneumin taidemuseo kokoelmiinsa vuonna 1989.

"Kosminen rauha hakee ihmisen sisintä, taiteilija ymmärrystä," ajatteli Alpo Jaakola. Omakuva teltassa -maalauksessa telttaan itsensä sijoittanut taiteilija on nukahtanut työstä väsyneenä ja etsintöjensä haavoittamana. Yön syleilylläkin on tehtävänsä hänen hoitamisessaan.

Alpo Jaakola oli kollektiiviseen alitajuntaan uskova taiteilija, joka ei uskonut minuuteen vaikka hän maalasi useampiakin omiakuvia. Luonto edusti Jaakolalle hyvyyttä järjestäytyneen yhteiskunnan mielettömyyden vastapainona. Hänelle oli elämäntapaa asettautua rationaalisen ajattelun ulkopuolelle. Omakuva teltassa -maalauksessa hän on sijoittanut taiteilijan nukkumaan lyhdyn alle. Jaakola sanoikin: "Taiteilija on kulkija, joka salalyhty kädessään kulkee pimeään metsään...pakosta nähdä suuren salaperäisyyden rauha, joka levottomasti etsii ankaraa muotoaan minussa". Maalauksestaan löytyy monia surrealistisia piirteitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Timo Huusko: Alpo Jaakola: Omakuva teltassa. Teoksessa Ateneum -opas. Toim. Timo Huusko, 2007, s.111.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]