Om-tavu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Om-tavu kirjoitettuna devanagarilla. Symbolia käytetään myös hindulaisuuden tunnuksena.

Om (myös Aum tai Ohm, kirj. ) on pyhin tavu hindulaisuudessa, symboloiden Brahmania ja koko kaikkeutta.

Tätä tavua kutsutaan joskus myös nimellä ”Udgitha” tai ”Pranava Mantra”, koska se on hindujen ensisijainen tavu, jolla useimmat mantrat alkavat.

Alkutavuna (Bijana) symboli on pyhä myös vajrayānabuddhalaisuudessa.

Om-tavun merkitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Om-symboli (käytetään myös nimeä Pranava) on hindulaisuuden pyhin symboli. Merkki on sanskritin kieltä ja lausutaan [õː]. Vaikka symboli on mainittu kaikissa hindujen kirjoituksissa, sen merkitys selitettiin tarkasti upanishadeissa.

”Päämäärä, johon kaikki Vedat tähtäävät ja joita ihmiset himoitsevat eläessään pidättyväistä elämää, kerron teille lyhyesti mikä on Aum. Tavu Aum on todellakin Brahman. Tämä tavu Aum on kaikkein korkein. Kuka vain tietää että tämä symboli sisältää kaikki heidän toivomuksensa. Tämä on paras tuki; tämä on korkein tuki. Kuka vain tietää tämän tuen on ihannoitu Brahmanin maailmassa.” - Katha Upanishad (- I, ii, 15-17)

Symboli sisältää kolme kaarta, yhden puoliympyrän ja pisteen: alempi kaari tarkoittaa hereillä olevaa olotilaa, ylempi kaari tarkoittaa syvää unta, oikeanpuoleinen kaari (joka sijaitsee ylemmän ja alemman kaaren välissä) tarkoittaa unenomaista olotilaa. Nämä kolme olotilaa edustavat yksilön tajuntaa tai tietoisuutta, näin ollen edustaen kokonaisuudessa kaikki yksilön kehon olotilat. Piste edustaa kokonaisuutta, valaisten kaikki kolme olotilaa. Puoliympyrä symboloi Mayaa, joka erottaa pisteen kolmesta kaaresta. Puoliympyrä on avoin yläpuolelta, joka tarkoittaa että täydellisyys on ääretöntä eikä Mayalla (harhakuvana) ole siihen vaikutusta. Maya vaikuttaa ainoastaan näkyviin ilmiöihin.

Tällä tavoin Omin muoto symboloi ääretöntä Brahmania ja koko kaikkeutta. Om muodostuu kolmesta jumalasta: Shiva, Ganesh ja Gayatri.

Om, jossain osissa Intiaa, tarkoittaa myös elämän kiertokulkua. A tarkoittaa 'Akaraa' (mies), U 'Ukaraa' (nainen) ja M puolestaan 'Makaraa' (kahden edellisen liitossa luotua uutta elämää kohdussa).

”Yksitavuisen Aumin lausuminen, Brahmam iankaikkinen maailma, joka poistuu kehostaan (kuoleman yhteydessä), hän saavuttaa ylemmän päämäärän.” - Bhagavad Gita, 8.13

Kun tavu Om on osana maantieteellistä paikan nimeä (esimerkiksi Omkareshwar) tai käytetään nimessä, se lausutaan foneettisesti käyttäen tavallisia kirjaimia Intian aakkosista, jotka ko. alueella ovat käytössä.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Om-tavun löydyttyä hindulaisten pyhistä kirjoituksista sitä on pidetty Brahman ilmentymänä joka sai aikaan universumin. Hindulaisuuden mukaan Om-tavun värähtely onkin koko kosmoksen runko. Symboli on niin pyhä, että sillä aloitetaan ja päätetään kaikki hindulaiset mantrat. Tämä tavu on kaikista eniten hindulaisuutta edustava symbolikenen mukaan?.

Omin filosofia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hindulaisen ajattelun mukaan tämä tavu koostuu kolmesta osasta: kirjain A, joka edustaa luomista, kun kaikki elämä virtasi ulos Brahman kultaisestä ytimestä; kirjain U, joka viittaa Vishnuun, jumalaan keskellä, joka suojelee maailmaa tasapainoillen lootusta itsensä päällä. Kirjaimet U ja A muodostavat yhdessä pitkän äänteen Ō. M muodostaa pitkän kaiun nenän onteloon, jonka suu sulkee: tämä on lopullinen osa olemassaolon kehää, jonka jälkeen Vishnu vaipuu uneen ja Brahmanin on hengitettävä sisään jotta kaikki elolliset olennot alkavat murentua ja luovuttaa elinvoimaansa hänelle. Tämä on M niin kuin Manesha, tunnetaan myös Shivana, jonka pitkä joogan aikakausi alkaa jotta aistitodellisuus lakkaa olemasta.

Jumalia ja jumalattaria viitataan joskus myös Aumkariin, joka tarkoittaa Omin (Aumin) toisenlaista olomuotoa, näin ollen viitaten niihin jotka ovat rajattomia, värähdellen täydelliseksi koko universumin. Ek Onkar, tarkoittaen 'yksi jumala', on keskeinen oppi sikhien uskonnollisessa ajattelussa.

Hindulaisuudessa kuvataan usein kolmen sisällyttämistä yhteen, tämä on hindulaisuudessa yleinen teema.