Olympia Snowe

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olympia Snowe

Olympia Jean Bouchles Snowe (s. 21. helmikuuta 1947 Augusta) on yhdysvaltalainen republikaaninen poliitikko ja liittovaltion entinen senaattori (1995–2012) syntymäosavaltiostaan Mainesta.[1]

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olympia Snowe syntyi Kreikasta muuttaneen isän lapseksi nimellä Olympia Jean Bouchles. Hänen äitinsä kuoli rintasyöpään hänen ollessaan vasta kahdeksanvuotias, ja isä menehtyi sydäninfarktiin vuotta myöhemmin. Jäätyään orvoksi hän siirtyi New Yorkin osavaltioon Garrisoniin, jossa kävi koulunsa St. Basil's Academyssa. Hän palasi Augustaan 1969 Mainen yliopistoon opiskelemaan valtiotieteitä. Valmistuttuaan hän meni naimisiin Peter Snowen kanssa, joka kuitenkin kuoli liikenneonnettomuudessa jo 1973.

Olympia Snowe on uskonnoltaan kreikkalaiskatolinen.

Poliittinen ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Snowe asettui republikaanien ehdokkaaksi Mainen osavaltion edustajistoon jo 26-vuotiaana ja tuli valituksi. Hän toimi myöhemmin osavaltion senaatissa sekä liittovaltion kongressissa. Vuonna 1989 Snowe meni avioon Mainen kuvernöörin John R. McKernan Jr:n kanssa. Mainesta valittu demokraattien senaattoriryhmän johtaja George J. Mitchell luopui paikastaan vuonna 1994, jolloin Snowe asettui ehdolle senaattiin ja sai 60 prosenttia äänistä. Vuoden 2000 senaatin vaalissa Snowen ääniosuus oli 69 prosenttia, ja republikaanien tappiovaaleissa 2006 Snowe onnistui saamaan osavaltiostaan 74 prosentin kannatuksen. Erityisen merkittäväksikenen mukaan? tämän tekee se, että Mainessa demokraattien ehdokas sai presidentin valitsijamiehet taakseen sekä vuonna 2000 että 2004.

Poliittisessa toiminnassaan Snowea on luonnehdittu maltilliseksi republikaaniksi. Hänen neuvottelutaitonsa ja kykynsä tiukkojen äänestysten luotsauksessa ovat herättäneet laajaa huomiotakenen mukaan?. Puolueen konservatiiviset voimat kuten Club for Growth ja Concerned Women for America ovat leimanneet Snowen "vain nimelliseksi republikaaniksi". Presidentti Bill Clintonin oikeudenkäyntijupakassa Snowe oli niitä ratkaisevia poliitikkoja, jotka mahdollistivat tämän jatkamaan virassaankenen mukaan?. Hän on kannattanut laillista aborttia, homoseksuaalien oikeuksia ja aseiden hallussapidon valvontaa. Talouspolitiikassa hän on vastustanut presidentti George W. Bushin verojen alentamiseen tähtäävää linjaa yhdessä republikaanisenaattoreista 2006 paikkansa menettäneen Rhode Islandin Lincoln Chafeen ja Arizonan "vahvan miehen" John McCainin ohella.

Snowe on toisaalta arvokonservatiivi huumepolitiikassa, Kuubaan matkustuskiellon jatkamisen kannattamisessa ja lehdistön sensuurikysymyksissä, ja sodan ja rauhan kysymyksissä hänet luetaan yksiselitteisesti niin sanotuksi haukaksi, joskin aivan viime aikoina vuonna 2006 hän on alkanut kritisoida Irakin sotaa.lähde?

Joissakin mielipidetiedusteluissa hänet on rankattu Yhdysvaltain suosituimmaksi senaattoriksi[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]