Olemisen sietämätön keveys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Olemisen sietämätön keveys
Nesnesitelná lehkost bytí
Alkuperäisteos
Kirjailija Milan Kundera
Kieli tšekki
Julkaistu 1984
Suomennos
Suomentaja Kirsti Siraste
Kustantaja WSOY
Julkaistu 1985
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 390
ISBN 951-0-13075-3
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Olemisen sietämätön keveys (tšek. Nesnesitelná lehkost bytí) on tšekkiläisen kirjailijan Milan Kunderan menestysteos vuodelta 1984. Romaani sisältää runsaasti filosofisia termejä ja pohdintaa. Sen keskeisinä käsitteinä esiintyvät elämän ”paino” ja ”keveys”. Teos on ilmestynyt suomeksi Kirsti Sirasteen kääntämänä, WSOYn kustantamana 1985.

Tapahtumapaikkana on Prahan kaupunki Tšekkoslovakiassa neuvostomiehityksen eli Prahan kevään jälkeen vuonna 1968. Kirjassa kuvataan taiteilijoiden ja intellektuellien asemaa muuttuneessa yhteiskunnassa ja kamppailua vierasta miehittäjää vastaan.

Päähenkilöitä Kunderan romaanissa on neljä. Keskushahmo on maineikas kirurgi ja naistenmies Tomáš, joka menettää asemansa kritisoituaan kommunistien toimia kotimaassaan. Muita henkilöitä ovat hänen vaimonsa Tereza, rakastajattarensa Sabina ja Sabinan rakastaja Franz. Näiden neljän hahmon elämät punoutuvat tavalla tai toisella yhteen ja jokainen käy kirjan aikana omat kamppailunsa itseään ja ympäristöään vastaan.

Kunderan filosofian mukaan ”oleminen” on ”sietämättömän kevyttä”. Tämä perustuu siihen, mitä kirjassa usein esiintyvä saksankielinen lause ”Einmal ist keinmal” pyrkii selittämään. Lausahdus tarkoittaa sitä, ettei kerran tehty asia oikeastaan merkitse mitään, ja kun ihmisella on elettävänään vain yksi elämä, ei hänen teoillaan lopulta ole merkitystä tai painoarvoa. Samalla kun elämä siis on merkityksettömyydessään ”kevyttä”, ihminen ei kestä ajatusta oman elämänsä turhanpäiväisyydestä, mikä tekee elämästä sietämätöntä. Tämänkaltaisesta ajattelumallista juontuu kirjan nimi.

Vuonna 1988 kirjasta tehtiin elokuvaversio, jonka ohjasi yhdysvaltalainen Philip Kaufman. Elokuvan päähenkilöitä esittivät Daniel Day-Lewis, Juliette Binoche ja Lena Olin. Kundera itse on todennut, etteivät hänen kirjansa sovi elokuviksi, koska ne menettävät tärkeitä ominaisuuksiaan ja syvyyttään siirrettäessä valkokankaalle.

Kirjallisuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kundera, Milan: Olemisen sietämätön keveys. (Nesnesitelná lehkost bytí, 1984.) Käsikirjoituksesta suomentanut Kirsti Siraste. Aikamme kertojia. 7. painos 1991 (11. painos: Loisto, 2005). Helsinki: WSOY, 1985. ISBN 951-0-13075-3.
Tämä kirjaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.