Okapi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Okapi
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Kirahvieläimet Giraffidae
Suku: Okapia
Lankester, 1901
Laji: johnstoni
Kaksiosainen nimi

Okapia johnstoni
(P. L. Sclater, 1901)

Okapin levinneisyys
Okapin levinneisyys
Katso myös

  Okapi Wikispeciesissä
  Okapi Commonsissa

Okapi (Okapia johnstoni) on Keski-Afrikassa elävä nisäkäs. Se muistuttaa ulkonäöltään seepraa, mutta on kirahvin ainoa elossa oleva sukulainen. Okapeita arvioidaan olevan 10 000–20 000 yksilöä Iturin metsässä, jossa on myös Okapin eläintensuojelualue. Vuoteen 1901 asti vain paikalliset ihmiset tiesivät okapien olemassaolosta.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Okapi on noin kaksi metriä pitkä ja säkäkorkeudeltaan 1,5–2 metriä. Sen häntä on reilut 30–40 cm pitkä. Paino on 200–250 kg. Okapin vartalonmuoto muistuttaa hevosta, mutta pää enemmänkin kirahvia. Sen korvat ovat suuret ja höröttävät. Karva on tummanruskea muualta, mutta jalat ja takapuoli ovat mustavalkoraidalliset, kuten seepralla.

Ravinto ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Okapit syövät lehtiä, oksia ja hedelmiä. Niitä pidettiin ennen yöeläiminä, mutta nyt tiedetään niiden olevan aktiivisia päivällä. Useimmat tiedot okapien käyttäytymisestä on saatu tarkkailemalla tarhattuja eläimiä.[2] Okapit ovat hyvin arkoja, ja havaitsevat tarkoilla näkö- ja kuuloaisteillaan vaarat, ja pakenevat syvälle viidakkoon. Niiden on havaittu käyttävän kommunikoinnissaan myös infraääniä, esimerkiksi okapiemo ja poikanen saattavat infraäännellä ollessaan toisistaan näköetäisyyden ulkopuolella.[3]

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Okapit synnyttävät kerralla yhden poikasen, joka painaa noin 20 kiloa. Ne imettävät poikasiaan kuten muutkin nisäkkäät. Naaras synnyttää vasikan 4–5 vuoden välein ja kätkee sen piikkipensastiheikköön.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mallon, D., Kümpel, N., Quinn, A., Shurter, S., Lukas, J., Hart, J. & Mapilanga, J.: Okapia johnstoni IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 26.7.2014. (englanniksi)
  2. Okapi (Arkistoitu – Internet Archive) ARKive
  3. Mary Neel Green: The Okapi: Mysterious Animal of Congo-Zaire, s. 88. University of Texas Press, 1999. ISBN 9780292747074. (englanniksi)
  4. Hannes Salovaara ja Jorma Soveri, Eläinten Maailma, Nisäkkäät 1, Otava 1953
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.