Kirahvieläimet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirahvieläimet
Kirahvi (Giraffa camelopardalis)
Kirahvi (Giraffa camelopardalis)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Sorkkaeläimet Artiodactyla
Heimo: Kirahvieläimet
Giraffidae
Gray, 1821
Suvut
  • Katso teksti
Katso myös

  Kirahvieläimet Wikispeciesissä
  Kirahvieläimet Commonsissa

Kirahvieläimet eli kirahvit (Giraffidae) on sorkkaeläinheimo, johon kuuluu kaksi elossa olevaa lajia: kirahvi (Giraffa camelopardalis) ja okapi (Okapia johnstoni). Ne ovat ainoat lajit, jotka ovat jääneet jäljelle tertiäärikaudella laajalle levinneestä heimosta. Kirahvieläimet erilaistuivat muista märehtijöistä omaksi heimokseen vasta noin 26 miljoonaa vuotta sitten. Alkukantainen Paleotragus-kirahvi eli parikymmentä miljoonaa vuotta sitten. Se oli tanakka, suunnilleen antiloopin kokoinen, melko lyhytkaulainen ja sen sarvet olivat nahan peittämät. Kirahveilla on 32 hammasta. Ylä- ja alaleuassa on molemmilla puolilla 6 väli- ja 6 poskihammasta, ja lisäksi alaleuassa on 6 etu- ja 2 kulmahammasta. Väli- ja poskihampaissa on matalat kruunut, mikä osoittaa, että eläimet syövät etupäässä lehtiä.

Näkemykset kirahvieläinten heimon jaottelusta alaheimoihin ovat vaihdelleet. Toisinaan heimossa on katsottu olevan kaksi elossa olevaa alaheimoa, arokirahvit (Giraffinae) ja metsäkirahvit (Okapiinae), joista ensimmäiseen kuuluisi muun muassa nykyisin elävä kirahvi ja jälkimmäiseen okapi. Uudempien luokitusten mukaan kumpikin elävä laji kuuluu alaheimoon Giraffinae, Okapiinae-alaheimoa ei enää käytetä ja aiemmasta luokituksesta puuttunut alaheimo Sivatheriinae sisältää eräitä esihistoriallisia lajeja[1].

Tämä on epätäydellinen luettelo kirahvieläinten suvuista.

  • Lahti, S., Lahti, T. & Raasmaja, A. (toim.): Zoo Suuri eläinkirja 2: Nisäkkäät. WSOY, 1978. ISBN 951-0-08247-3.
  1. Wilson, Don E. & Reeder, DeeAnn M. (toim.): Giraffidae Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed). 2005. Bucknell University. Viitattu 4.3.2012. (englanniksi)
Tämä nisäkkäisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.