Oilon

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oilon Group Oy
Oilon logo 2013 rgb.jpg
Tunnuslause Oilonissa on erityistä lämpöä
Yritysmuoto osakeyhtiö
Perustettu 1961
Toimitusjohtaja Tero Tulokas
Puheenjohtaja Päivi Leiwo
Kotipaikka Lahti
Toimiala Ympäristöteknologia
Tuotteet polttimet, polttojärjestelmät, maalämpöpumput, maalämpöjärjestelmät, teollisuuslämpöpumput ja – kylmälaitokset,
Liikevaihto 70 milj. euroa (2017)
Henkilökuntaa 355 (2017)
Tytäryhtiöt

Oilon Oy
Oilon Technology Oy
Oilon US Inc.
Oilon Burners Wuxi Ltd
Oilon Russia

Oilon Brasil Energia Ltd.
Kotisivu http://www.oilon.com/

Oilon on suomalainen, vuonna 1961 perustettu energia- ja ympäristöteknologian perheyritys. Oilon valmistaa ja markkinoi polttimia ja polttojärjestelmiä nestemäisille ja kaasumaisille polttoaineille, maalämpöpumppuja kotitalouksien ja kiinteistöjen lämmitykseen sekä teollisuuslämpöpumppuja ja -kylmälaitoksia. Oilonin tuotteita käytetään mm. voimalaitoksissa, teollisuudessa, jätteenpoltossa, laivakattiloissa, lämpökeskuksissa, kiinteistöjen sekä suurempien alueiden lämmityksessä ja viilennyksessä sekä omakotitalojen lämmityksessä. Kotitalouksien lämmitykseen Oilon tarjoaa maalämpöä ja erilaisia pienpoltinjärjestelmiä.

Oilonilla on tuotantoa Suomessa Lahdessa, Kokkolassa, Kiinassa Wuxissa sekä Venäjällä. Myyntikonttoreita Oilonilla on Venäjällä, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa sekä jälleenmyyjiä yli 50 maassa. Yhtiön liikevaihdosta muodostuu yli 60 % ulkomaisista toiminnoista. Oilonilla on edustajia ympäri maailman.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1961 perustettu Oilon aloitti toimintansa pienessä autotallissa Helsingin Maunulassa. Urho Lehdon ja Jorma Manssilan perustaman yrityksen ensimmäinen toiminta-ajatus oli kotimaisten raskasöljypolttimien suunnittelu, valmistus ja markkinointi. Pian yritys laajensi osaamistaan myös kevytöljyn polttamiseen. Oilon muutti Lahteen heti ensimmäisenä toimintavuotenaan.

Muutama kuukausi Oilonin perustamisen jälkeen yrityksen toimintaan tuli mukaan diplomi-insinööriksi valmistunut Ossi Leiwo. Leiwosta tuli osa-omistaja, ja samalla hän aloitti työt Oilonin teknisenä johtajana.

Vuonna 1974 Oilon siirtyi kokonaan Leiwon suvun omistukseen. Ossi Leiwo toimi Oilonin toimitusjohtajana 23 vuotta, vuodesta 1974 vuoteen 1997. Hallituksen puheenjohtajana Leiwo toimi vuosina 1974–2009. Yrityksen johto siirtyi Ossi Leiwolta vuonna 2009 hänen tyttärelleen Päivi Leiwolle, joka toimii hallituksen puheenjohtajana.

Yrityksen kehitys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oilonin kansainvälistyminen alkoi 1960-luvulla, kun ensimmäiset polttimet myytiin Venäjälle jo 1964. Omaa henkilökuntaa Venäjällä on ollut vuodesta 1998. Todelliset kasvun vuodet alkoivat 1990-luvulla. Vuonna 1993 Oilon aloitti ensimmäistä kertaa myynnin Aasiaan. Vuonna 2002 Oilon avasi tehtaan Kiinaan, Wuxiin, ja samalla myös Suomeen, Hollolaan. Samana vuonna aloitettiin myös maalämpöpumppujen liiketoiminta. Vuonna 2006 Kiinan Wuxissa sijaitsevaa tehdasta laajennettiin huomattavasti.

Vuonna 2007 tuotekehityskeskusta laajennettiin ja maalämpöpumppujen valmistus siirtyi Oilonille. Samana vuonna Oilonista tuli yritysmaailman mittapuiden mukaan suuryritys. Vuonna 2011 Oilon siirtyi uusiin suurempiin tuotantotiloihin Wuxissa. Samana vuonna Oilon vahvisti maalämpöosaamistaan ostamalla teollisuuslämpöpumppuihin ja teollisuuskylmätekniikkaan erikoistuneen Oy Scancool Ab:n. Vuonna 2012 Oilon aloitti toimintansa Brasiliassa, sinne perustettiin myynti- ja huoltoyksikkö. Syyskuussa 2014 avattiin Yhdysvalloissa tytäryritys Oilon US .

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]