Nutria

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nutria
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Jyrsijät Rodentia
Alalahko: Piikkisikamaiset jyrsijät Hystricomorpha
Osalahko: Piikkisikamaiset Hystricognathi
Heimo: Rämemajavat
Myocastoridae
Ameghino, 1904
Suku: Rämemajavat
Myocastor
Kerr, 1792
Laji: coypus
Kaksiosainen nimi

Myocastor coypus
(Molina, 1782)

Nutrian levinneisyys. Luontainen elinalue on merkitty tummanpunaisella ja istutusten aiheuttama levinneisyys vaaleanpunaisella.
Nutrian levinneisyys. Luontainen elinalue on merkitty tummanpunaisella ja istutusten aiheuttama levinneisyys vaaleanpunaisella.
Alalajit
  • M. c. coypus
  • M. c. bonariensis
  • M. c. melanops
  • M. c. sanctaecruzae
Katso myös

  Nutria Wikispeciesissä
  Nutria Commonsissa

Nutria eli rämemajava (Myocastor coypus) on jyrsijöihin kuuluva noin 45–60 cm:n pituinen (hännän pituus on 25–42 cm) nisäkäslaji, jonka alkuperäinen esiintymisalue on Etelä-Amerikassa, mutta se on levinnyt vieraslajina Pohjois-Amerikkaan, Eurooppaan, Itä-Afrikkaan ja Pohjois-Aasiaan. Uusilla elinalueillaan rämemajavista on paikoitellen ollut paljon haittaa alkuperäiselle luonnolle, ja lajia pidetään siksi yhtenä sadasta haitallisimmasta vieraslajista[2]. Nutriaa pidetään tarha- ja lemmikkieläimenä Suomessakin.

Nutria elää soiden, järvien ja jokien rannoilla, on taitava uimari ja sukeltaja ja näyttää rottamaista häntää lukuun ottamatta majavalta. Sen takajaloissa on räpylät ja turkki on tuuhea.

Nutria syö vesikasveja ja mahdollisesti nilviäisiä. Se kaivaa käytäviä jokipenkkoihin, raivaa selviä polkuja ja on paikoin varsin haitallinen viljelyksille. Turkistarhoilta karanneet nutriat ovat vallanneet uusia alueita kaikkialla maailmassa ja niitä pidetään paikoin tuhoeläiminä. Suomen oloissa nutria ei menesty luonnossa.

Nutria synnyttää vuodessa 2–3 poikuetta, joissa kussakin voi olla jopa kymmenen poikasta. Kantoaika on 132 vuorokautta. Nutrian poikaset ovat uintitaitoisia jo muutamia tunteja syntymän jälkeen.

Nutrian kallo.
  1. Ojeda, R., Bidau, C. & Emmons, L.: Myocastor coypus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.1. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.7.2014. (englanniksi)
  2. 100 of the World's Worst Invasive Alien Species Issg.org. Global Invasive Species Database. Arkistoitu 29.4.2010. Viitattu 29.3.2011. (englanniksi)