Robert Kerr (kirjailija)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kerrin nimeämä neitokakadu.

Robert Kerr (1755 Roxburghshire11. lokakuuta 1813) oli skotlantilainen kirjailija, joka kirjoitti ja käänsi useita tieteellisiä teoksia.

Kerrin isä oli jalokivikauppias James Kerr. Kerr opiskeli lääketiedettä Edinburghin yliopistossa ja toimi kirurgina Edinburgh Foundling Hospitalissa. Hän käänsi useita tieteellisiä teoksia englanninkielelle, kuten Antoine Lavoisierin Traitée Elémentaire de Chimie vuonna 1789. Vuonna 1792 hän julkaisi kaksiosaisen käännöksen The Animal Kingdom Linnén neliosaisesta Systema Naturaesta. Hän ei koskaan julkaissut sarjan kahta jälkimmäistä osaa.

Vuonna 1794 Kerr luopui kirurgin praktiikastaan ja perusti paperitehtaan Berwickshireen. Yritys epäonnistui ja hän ryhtyi jälleen kirjoittamaan hengenpitimikseen vuonna 1809. Hän julkaisi useita pienempiä töitä, kuten General View of the Agriculture of Berwickshire. Hänen viimeinen käännöksensä oli Georges Cuvierin Recherches sur les ossements fossiles de quadrupedes. Teos julkaistiin postuumisti nimellä Essays on the Theory of the Earth.

Hänen muita töitään ovat muun muassa järkälemäinen 18-osainen A General History and Collection of Voyages and Travels, jonka hän aloitti 1811 ja jonka viimeiset osat julkaistiin postuumisti 1820-luvulla. Kerrillä oli kolme lasta, poika ja kaksi tytärtä.[1]

Teoksessaan The Animal Kingdom Kerr nimesi useita eläinsukuja ja -lajeja, muun muassa kettukusun (Trichosurus vulpecula) ja neitokakadun (Nymphicus hollandicus).[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. electricscotland
  2. ITIS (Arkistoitu – Internet Archive)