Neitokakadu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neitokakadu
Tukki-Pako.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Papukaijalinnut Psittaciformes
Heimo: Kakadut Cacatuidae
Suku: Nymphicus
Wagler, 1832
Laji: hollandicus
Kaksiosainen nimi

Nymphicus hollandicus
(Kerr, 1792)

Neitokakadun levinneisyys
Neitokakadun levinneisyys
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Neitokakadu Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Neitokakadu Commonsissa

Neitokakadu (Nymphicus hollandicus) on luonnonvaraisena Australiassa elävä kakadujen heimoon (Cacatuidae) kuuluva lintu, jota pidetään yleisesti lemmikkinä kaikkialla maailmassa. Neitokakadusta käytetään hyvin usein myös nimeä nymfipapukaija tai nymfiparakiitti, joka on vanha nimitys. Neitokakadut ovat keskimäärin 30 senttimetrin mittaisia josta n. puolet on pyrstöä. Ne ovat suosittuja häkkilintuja ja niitä pidetään helppohoitoisina.

Neitokakadu lemmikkinä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vankeudessa kasvatettu neitokakadu.

Neitokakadu on yleinen lemmikki Suomessa ja on muutamia kasvattajiakin, jotka kasvattavat niitä. Lintuja voi ostaa myös eläinkaupoista, mutta kasvattajilta ostaminen on suositeltavampaa. Neitokakadut kesyyntyvät melko helposti varsinkin jos ne ostaa nuorena. Joiltakin kasvattajilta on silloin tällöin saatavilla myös käsinruokittuja lintuja, jotka ovat yleensä hintavampia. Neitokakadun hinta vaihtelee viidestäkymmenestä eurosta jopa kolmeen sataan euroon värityksestä, taustasta ja kesyydestä riippuen. Linnun hankinta kaupasta voi tulla kalliimmaksi; hinnat voi heitellä sadasta eurosta jopa neljään sataan. Neitokakadut ovat parvilintuja joten ne ovat hyvin sosiaalisia.

Häkin minimikoko on 0,75m² ja sopiva pinnaväli 15-20 millimetriä. Vaikka häkki olisi kuinka iso, linnun pitäisi antaa lentää vapaana muutaman tunnin päivässä.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neitokakadun ravintona voi käyttää parakiiteille tarkoitettua siemenseosta, jossa on korkeintaan 10% auringonkukan siemeniä. Auringonkukan siemenet ovat erittäin rasvaisia ja näin ollen usein ja paljon syötettyinä aiheuttavat esimerkiksi erilaisia rasvakasvaimia ja vähentävät usein tuntuvasti linnun ikää. Nykyään kuitenkin markkinoille tulleet lintujen pelletit ovat monipuolisempi ja terveellisempi ruokavalio kaikenkokoisille linnuille. Pelleteistä linnut saavat normaalit ravinteet päivittäin, mutta silti sulkasadon ja pesinnän aikaan kannattaa antaa myös lisävitamiineja ja lisäkalkkia. Neitokakadu on moniin muihin suurempiin lintuihin nähden kuitenkin hieman poikkeuksellinen vähäisen proteiinitarpeensa vuoksi, joten pelletit eivät missään nimessä saa korvata siemeniä kokonaan. Mikäli siemenet poistuvat kokonaan ruokavaliosta, vaikuttavat pelletit haitallisesti ruoansulatuselimistöön liiallisen helpon sulatettavuutensa vuoksi. Heikkokuntoisille neitokakaduille pelletit ovat hyvä lisä. Pellettejä voi syöttää myös siementen ohella lisäravintona. Kohtuullisuus ja monipuolisuus ovat tärkeitä muistettavia asioita, kun mietitään neitokakadun ruokavaliota.

Neitokakadu kaipaa päivittäin myös tuoreruokaa: salaattia, porkkanaa, omenaa ja muuta tuoreravintoa. Yksin tai hyvin pienessä parvessa elävä neitokakadu on herkästi hyvin nirso syömään uusia ruokia. Saattaa vaatia kuukausia, ennen kuin lintu koskee päivittäin tarjottuun ravintoon. Hirssintähkät ovat monen neitokakadun suurin herkku ja terveellinen valinta makupalaksi.

munia Nymphicus hollandicus

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Nymphicus hollandicus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.4.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Neitokakadut - Variaatioiden aikakausi, Kasvattajan sivusto suomeksi ja englanniksi. Aihealueina on muun muassa hoito, ravinto, sairaudet, anatomia, pesiminen ja paljon muuta. Perustietojen lisäksi sivusto painottaa erityisesti väreihin ja genetiikkaan ja sisältää satoja kuvia, sekä värihakukoneen, jolla voi etsiä kuvan haluamastaan värikombinaatiosta. Sivusto sisältää myös tuotekaupan, sekä keskustelupalstan, joka keskittyy syvempiin kysymyksiin neitokakaduista.
  • National Cockatiel Society, englanninkielinen sivusto neitokakadujen omistajille, tietoa lintujen hoidosta ja kasvatuksesta.