Norrmalmstorg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norrmalmstorgia itään heinäkuussa 2006.
Norrmalmstorgin pohjoispuoli noin vuonna 1900, keskellä samana vuonna valmistunut Svenska Lifförsäkrigsbolagetin pääkonttori.

Norrmalmstorg on Ruotsin pääkaupungin Tukholman keskustassa sijaitseva aukio. Se kuuluu Norrmalmin kaupunginosa-alueeseen. Aukio yhdistää Hamngatanin sekä Biblioteksgatanin ostoskadut, ja se on myös aloituspiste Djurgårdeniin meneville raitiovaunuille, Djurgårdslinjenille. Aukion lounaisosan lähistöllä sijaitsee Kungsträdgården-puisto.

Aukion länsilaidan kattaa Citypalatset, Ivar Tengbomin suunnittelema 1932 valmistunut toimistorakennus.[1]

Aukio tunnetaan etenkin siitä, että siellä tapahtunut pankkiryöstö loi käsitteen Tukholma-syndrooma. Kreditbanken (nyt osa Nordeaa) jossa ryöstö tapahtui ei enää sijaitse alueella, vaan sen tilalla on nykyisin ruotsalaisen muotibrändi Acne Jeansin lippulaivatavaratalo.

Tunnettuutta ruotsalaisten keskuudessa Norrmalmstorg on saanut myös siitä, että se on Monopoly-lautapelin ruotsalaisen version kallein kiinteistö.[2]

  1. Fredric Bedoire: Stockholms byggnader: Arkitektur och stadsbild, s. 127. Norstedts, Tukholma 2012.
  2. Jutehammar, Pelle Strindberg: Monopol startade som ett antikapitalistiskt spel Mitt i Vasastan. 18.6.2022. Viitattu 20.1.2023. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Ruotsiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.