Nippon Professional Baseball

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nippon Professional Baseball
NPBLogo.png
Laji baseball
Maa(t) Flag of Japan.svg Japani
Perustettu 1950
Joukkueita 12
Hallitseva mestari Saitama Seibu Lions
Sivusto Npb.or.jp (japaniksi)

Nippon Professional Baseball tai NPB on Japanin ylin baseball-sarja. Japanissa sitä kutsutaan usein Puro Yakyū (jap. プロ野球) mikä tarkoittaa ammattilaisbaseballia. Japanin ulkopuolella sarjaan viitataan usein kutsumalla sitä japanin baseballiksi. Sarjan juuret juontavat aina Suur-Japanin Tokion baseball clubin (jap. 大日本東京野球倶楽部, Dai-nippon Tōkyō Yakyū Kurabu) perustamiseen vuonna 1934 ja alkuperäiseen Japanin baseball liigaan. NPB muodostettiin, kun alkuperäistä liigaa uudelleenjärjestettiin vuonna 1950.

NPB:n riveistä on siirtynyt useita baseball-pelaajia Major League Baseballiin, Pohjois-Amerikkaan. Näitä pelaajia ovat muun muassa Hideo Nomo, Kazuhiro Sasaki, Ichirō Suzuki, Tadahito Iguchi, Kenji Jōjima, Hideki Matsui, Sō Taguchi, Hideki Irabu, Yu Darvish ja Daisuke Matsuzaka

Kun Boston Red Sox osti Daisuke Matsuzakan vuonna 2006, tuli hänen siirrostaan kallein tähän asti Aasiasta Amerikkaan siirtynyt pelaaja. Vaikka siirron hinta on salaista tietoa, useat lähteet kuitenkin mainitsevat Matsuzakan saaneen 52 miljoonaa dollaria kuuden vuoden sopimuksesta, jonka lisäksi Red Sox maksoi 51,1 miljoonaa dollaria Matsuzakan edelliselle joukkueelle, Seibu Lionsille, hänen vapauttamisestaan.

Liigan rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nippon Professional Baseball koostuu kahdesta sarjasta, Central Leaguesta ja Pacific Leaguesta. Lisänä on kaksi alemman tason sarjaa, Eastern League ja Western League, jotka pelaavat lyhyempää kautta.

Pelikausi alkaa maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa ja kaksi tai kolme All Stars-peliä pelataan heinäkuussa. Viime vuosina molemmissa sarjoissa on pelattu 130, 135 tai 140 normaaliottelua kaudessa, jonka lisäksi parhaat joukkueet molemmista sarjoista ottavat osaa Japan Seriesiin.

Erot ja yhtenäisyydet Major League Baseballiin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seibu Dome (vuonna 2007).

Pacific League pelisäännöt ovat hyvin samanlaisia American Leaguen kanssa, molemmissa käytetään designated hitter -sääntöä. Sen sijaan Central League ei käytä tätä sääntöä. Toisin kuin Pohjois-Amerikkalaisessa baseballissa, NPB:n pelit voivat päättyä tasapeliin. Jos peli on tasan yhdeksän pelivuoron jälkeen, voidaan pelata maksimissaan kolme ylimääräistä pelivuoroa. Jos peli on kolmen ylimääräisen vuoron jälkeen yhä ilman voittajaa, julistetaan peli tasapeliksi. Yleisenä erona Major Leagueen peli NPB:ssa on yleisellä tasolla vähemmän aggressiivista, pelissä tapahtuu vähemmän juoksuja, pallo on hieman pienempi ja kovempi.

Toisin kuin Major Leaguessa, japanilaiset baseball-joukkueet kantavat usein suurimman sponsorin tai omistavan yrityksen nimeä osana nimeään niiden kotikaupungin tai alueen sijaan. Tämä johtuu siitä, ettei franchisingilla ole niin suurta alueellista sidosta kuin Major Leaguessa. Aikaisemmin joukkueet keskittyivätkin pääasiassa suuriin kaupunkeihin, kuten Tokioon, Nagoyaan, Osakaan ja Fukuokaan. Nykyään tapana on sisällyttää myös kotikaupungin nimi osaksi omistajan lisäksi, mutta useimmat mediat käyttävät yhä pelkkiä sponsorinimiä.

Nykyiset joukkueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Central League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkue Kotikaupunki Stadioni Katsojia
Chunichi Dragons Nagoya, Aichi Nagoya Dome 40 500
Hanshin Tigers Nishinomiya, Hyōgo Kōshien Stadium 50 454
Hiroshima Toyo Carp Hiroshima, Hiroshima Hiroshima Municipal Stadium 32 000
Tokyo Yakult Swallows Tokio Meiji-Jingu Stadium 37 933
Yokohama BayStars Yokohama, Kanagawa Yokohama Stadium 30 000
Yomiuri Giants Tokio Tokyo Dome 55 000

Pacific League[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joukkue Kotikaupunki Stadioni Katsojia
Chiba Lotte Marines Chiba, Chiba Chiba Marine Stadium 30 000
Fukuoka SoftBank Hawks Fukuoka, Fukuoka Fukuoka Yahoo! Japan Dome 48 000
Hokkaido Nippon Ham Fighters Sapporo, Hokkaidō Sapporo Dome 42 831
Orix Buffaloes Osaka, Kōbe ja Hyōgo Osaka Dome ja Skymark Stadium 36 477 ja 35 000
Saitama Seibu Lions Tokorozawa, Saitama Seibu Dome 35 655
Tohoku Rakuten Golden Eagles Sendai, Miyagi Miyagi Baseball Stadium 23 000

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]