Chinese Professional Baseball League

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Chinese Professional Baseball League
Chinese Professional Baseball League
Chinese Professional Baseball League
Laji baseball
Maa(t) Kiinan tasavalta (Taiwan)
Perustettu 1989
Joukkueita 4
Hallitseva mestari Uni-President 7-Eleven Lions
Sivusto cpbl.com.tw (kiinaksi)

Chinese Professional Baseball League (kiin. 中華職業棒球大聯盟), tai CPBL on Taiwanin korkein baseball-sarja. Sarja perustettiin vuonna 1989 ja olin aikanaan neljäs ammattilaisbaseballin sarja maailmassa. Aikaisemmin perustettuja sarjoja olivat Major League Baseball Yhdysvalloissa, Nippon Professional Baseball Japanissa ja Korea Baseball Organization Etelä-Koreassa. Vuonna 2003 CPBL sulautti kilpailevan Taiwan Major Leaguen itseensä. Vuonna 2008 CPBL:ssä pelasi 4 joukkuetta ja otteluiden keskimääräinen katsojamäärä oli noin 3 000 katsojaa.

Baseball tuli Taiwaniin Japanin miehityksen aikana, mutta saavutti suurempaa suosiota vasta 1970- ja 1980-luvuilla kun Taiwanin Little League World Series-joukkue voitti useita mestaruuksia. Myös baseball maajoukkue pärjäsi hyvin useissa kansainvälisissä turnauksissa. Kuitenkin ammattilaissarjan puute rajoitti lajin kehitystä ja useat pelaajat olivat haluttomia sitoutumaan pelaamaan baseballia.

Brother Hotellin johtaja Hung Teng-Sheng (kiin. 洪騰勝) ensimmäisenä ehdotti ammattilaissarjan perustamista Taiwaniin. Hän perusti amatöörijoukkue Brother Hotellin vuonna 1984 ja aikoi muuttaa joukkueensa ammattilaisjoukkueeksi ja perustaa ammattilaissarjan muutaman vuoden sisällä. Läpi vuosien 1988 ja 1989 Hung vieraili useissa isoissa yrityksissä ja yritti saada heitä mukaan perustamaan ammattilaisjoukkueita. Suurin osa kieltäytyi mahdollisuudesta, mutta Wei Chuan Corporation, Mercuries Chain Stores ja Uni-President Enterprises Corporation lähtivät mukaan. Chinese Professional Baseball League perustettiin 23. lokakuuta 1989 Hung Teng-Shengin toimiessa puheenjohtajana. Hungin panostuksen takia häntä kutsutaan usein "CPBL:n isäksi".

Järjestelmä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaikki CPBL:n joukkueet ovat suurien Taiwanilaisten yritysten omistamia ja saaneet nimensä niiden mukaan. Vastaavanlainen käytäntö on olemassa esimerkiksi Japanissa ja Etelä-Koreassa. Joukkueet pitävät yhtä kaupunkia kotikaupunkinaan, mutta eivät kuitenkaan pelaa aina kaupunkinsa nimiin. Säännöllisiä kilpailuja järjestetään myös muualla kutenHsinchussa, Doulioussa, Chiayissa, Pingtungissa, Luodongissa, Hualienissa ja harvemmin Taitungissa.

Kausi kestää maaliskuusta lokakuuhun ja välissä pelataan viikon pituiset All star -pelit kesä- tai heinäkuussa. All star -pelit jakavat kauden ensimmäiseen ja toiseen puolikauteen. Pudotuspeleissä kolme joukkuetta pelaavat vastakkain kahdella kierroksella ja pelit pelataan lokakuun lopussa tai marraskuun alkupuolella. Joukkue pääsee pudotuspeleihin voittamalla yhden puolikauden tai saamalla parhaan tuloksen kaudella. Jos joukkue voittaa puolikauden, ei sen ole mahdollista päästä pudotuspeleihin parhaalla tuloksella. Saman joukkueen voittaessa molemmat puolikaudet, lisätään kolmaskin osapuoli muun kauden tuloksen perusteella.

Joukkueiden vähäisen määrän vuoksi sääntöä voidaan muuttaa paremmin tilanteeseen sopivaksi.

Vuodesta 2005 alkaen voittajajoukkue on edustanut Taiwania Asia Series -turnauksessa Japanin, Etelä-Korean ja Kiinan joukkueita vastaan.

Nykyiset joukkueet

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Joukkue Liittyi Kotialue Stadioni Katsojia
Brother Elephants 1990 Taipein maakunta Sinjhuang Baseball Stadium 12 500
La New Bears 2003 Kaohsiung maakunta Chengching Lake Baseball Field 20 000
Sinon Bulls 1993 Taichung Taichung Baseball Field 10 500
Uni-President 7-Eleven Lions 1990 Tainan Tainan Municipal Baseball Stadium 12 000