Fukuoka Dome

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Fukuoka Dome
Rakennuksen tiedot
Sijainti Fukuoka, Japani
Avattu 2. huhtikuuta 1993
Omistaja Yahoo! Japan
Aiemmat nimet 福岡ドーム, Fukuoka Dōmu
Käyttäjät

Fukuoka SoftBank Hawks (1993–)

Katsojakapasiteetti

52 000

Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Fukuoka Yahoo! Dome (jap. 福岡Yahoo!ドーム, Fukuoka Yahoo! Dōmu), aikaisemmin Fukuoka Dome (jap. 福岡ドーム, Fukuoka Dōmu) on Japanissa, Fukuokassa sijaitseva baseball-areena, joka on osa Hawks Town -kompleksia. Kompleksiin kuuluu Hakws Town -kauppakeskus, areena sekä JAL Resort Sea Hawks -hotelli. Areena toimii Tyynenmeren liigassa pelaavan Fukuoka SoftBank Hawksin kotikenttänä[1] ja siellä järjestetään myös isoja konsertteja. Esimerkiksi Bon Jovi, Frank Sinatra, Madonna, The Rolling Stones, Eagles, Queen, Ayumi Hamasaki ja Billy Joel ovat esiintyneet areenalla.

Vuonna 2005 Yahoo!Japaniin kuuluva SoftBank osti areenan Daieilta ja nimesi areenan uudestaan Fukuoka Yahoo! JAPAN Domeksi.

Kupolin katto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fukuoka Domen valmistuessa maaliskuussa 1993 se oli Japanin toinen kupolimallinen baseball-areena ja siinä oli ensimmäisenä Japanissa uniikki avautuva katto. Katto on rakennettu kolmesta erillisestä kupolin osasta, joista kahta voidaan liikutella lomittain noin 120 asteen verran. Katon avaaminen ja sulkeminen kestää noin 20 sekuntia. Ollessaan täysin avoimena, kattoon syntyy aukko joka on noin 60% koko katon leveydestä.

Aukeavaa kattoa käytetään SoftBank Hawksien kotiotteluissa kotijoukkueen voittaessa ottelun. Tällöin areenan valot himmennetään, katto avataan ja syntyneestä aukosta ammutaan ilotulitteita ylös. Samaan aikaan areenan näytöillä esitellään joukkueen pelaajien kuvia. Aikaisemmin kattoa pidettiin auki hyvällä säällä pelien aikana, mutta kuumuudesta ja auringonpaisteesta johtuvien sairaustapauksien takia kattoa ei ole vuoden 1994 jälkeen pidetty auki. Japanilainen yhtye Kinki Kids toivoi, että katto olisi pidetty auki heidän konserttinsa aikana, mutta se pidettiin kiinni vedoten meluhaittoihin.

Konserttikäyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Fukuoka Dome suunniteltiin baseball-areenan lisäksi Kyūshūn suurimmaksi konserttihalliksi. Monet huippuartistit ovat käyttäneet Fukuoka Domea osana niin sanottua "Viiden suuren hallin kiertuetta" (Sapporo, Tokio, Nagoya, Osaka ja Fukuoka).

Ensimmäinen Fukuoka Domen konsertti järjestettiin 10. huhtikuuta 1994, kun areenalla oli konsertti fukuokalaisille artisteille. Konsertti oli nimeltään "Dreamlive in Fukuoka Dome" ja siinä esiintyneitä olivat muun muassa Yōsui Inoue, Yoshihiro Kai, Kazuo Zaitsu sekä Tetsuya Takeda.

Tämän jälkeen muita ulkomaalaisia artisteja ovat olleet kahden päivän konsertin esittänyt Michael Jackson ja hänen lisäkseen muun muassa Paul McCartney, The Rolling Stones, Eagles, Billy Joel, Aerosmith sekä Queen. Japanilaisista artisteista SMAP, B'z, Eikichi Yazawa, DREAMS COME TRUE, Glay, globe, Kinki Kids, Namie Amuro, MISIA, Mr. Children, Southern All Stars ja L'Arc~en~Ciel ovat pitäneet isoja konsertteja areenalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Fukuoka Dome City Fukuoka. 17.2.2016. Japan Experience. Viitattu 8.2.2020. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Fukuoka Dome.