Nimet Yhdysvalloissa

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nimet Yhdysvalloissa ovat yleensä etunimien ja sukunimien osalta peräisin Euroopasta ja useimmat niistä ovat, kuten Yhdysvaltojen valtakieli englannin kieli, peräisin Englannista. Alkuperäisiä amerikkalaisia nimiä sen sijaan esiintyy jonkin verran paikannimissä.

Kaiken kaikkiaan puhtaasti "amerikkalaisia" nimiä on varsin vähän, ja lähinnä niitä esiintyy paikannimissä sekä luonnonpaikoilla että asutusnimissä. Henkilönimissä sen sijaan puhtaasti "amerikkalaiset" elementit ovat vähäisempiä. Eräs Yhdysvalloissa, mutta myös pohjoismaissa, varsinkin Ruotsissa ja Tanskassa yleinen tapa on ottaa joko vanhemmilla tai esipolvilla olleita sukunimiä välinimiksi[1][2] (vrt. George Walker Bush)[3]. Jotkut voivat myös käyttää puhuttelunimenään välinimeä varsinaisen etunimen asemesta[1] (vrt. Strom Thurmond, Gore Vidal).

Paikannimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paikannimissä on englannin kielen (vrt. New York) ja yleisen länsimaisen kulttuuripiirin, kuten antiikin Kreikan ja Rooman (vrt. Philadelphia) tai yleisen eurooppalaisen paikannimistön (vrt. Paris) elementtien ohella myös Amerikan alkuperäiskansoilta saatua nimistöä (muun muassa Manhattan ja Mississippi), sekä aikoinaan Espanjan siirtomaihin kuuluneissa osissa Yhdysvaltoja myös espanjankielistä nimistöä (vrt. Santa Fe, Los Angeles, San Francisco) ja Ranskan siirtomaana olleessa Louisianassa Ranskaan viittaavaa nimistöä (esimerkiksi New Orleans).

Etunimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Etunimistä jotkut ovat alkuperältään englantilaisia, joko roomalaisia, kelttiläisiä tai germaanisia esikristillisiä tai antiikin kulttuuriin perustuvia nimiä, mutta suuri osa on koko Euroopassa yleisiä kristillisperäisiä nimiä, joiden alkuperä on heprean, kreikan ja latinan kielissä.

Sukunimet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sukunimissä ovat edustettuina kaikki yhdysvaltoihin saapuneet siirtolaisryhmät, joista suurin osuus on englantilaisilla nimillä, mutta myös muut siirtolaisryhmät ovat vahvasti edustettuna (vrt. Vonnegut, de Niro, Schwartzkopf, Kissinger, Soderbergh, Pietila, Mondale).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Middle Name Behind the Name. Viitattu 8.11.2016.
  2. Sirkka Paikkala: Mikä on Gro Harlem Brundtlandin sukunimi? Kielikello. 3/2011. Viitattu 8.11.2016.
  3. Middle Name Behind the Name. Viitattu 8.11.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]