Norman Schwarzkopf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Norman Schwarzkopf
Henkilötiedot
Syntynyt22. elokuuta 1934
Trenton, New Jersey, Yhdysvallat
Kuollut27. joulukuuta 2012 (78 vuotta)
Tampa, Florida, Yhdysvallat
Sotilashenkilö
Palvelusmaa(t) Yhdysvallat
Palvelusvuodet 1956–1991
Taistelut ja sodat Vietnamin sota
Grenadan miehitys
Persianlahdensota
Sotilasarvo kenraali
Kunniamerkit
Nimikirjoitus
Nimikirjoitus

Herbert Norman Schwarzkopf (22. elokuuta 1934 Trenton, New Jersey27. joulukuuta 2012[1] Tampa, Florida) oli yhdysvaltalainen sotilas ja Yhdysvaltain maavoimien neljän tähden kenraali. Schwarzkopfilla oli merkittävä rooli vuoden 1991 Persianlahden sodassa, jossa Yhdysvaltain puolustusministeriö nimitti hänet monikansallisen liittouman joukkojen ylipäälliköksi.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nuoruus ja opinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

H. Norman Schwarzkopf syntyi Trentonin kaupungissa New Jerseyssä, Yhdysvalloissa. Hänen vanhempansa olivat New Jerseyn osavaltion poliisin johtaja Norman Schwarzkopf vanhempi ja sairaanhoitaja Ruth Bowman. Schwarzkopfin suku on isänsä puolelta saksalaista syntyperää. Hän vietti lapsuutensa Lawrencevillen kaupungissa New Jerseyssä.

Koska Schwarzkopf vanhempi oli siirretty toisen maailmansodan aikoihin yhdysvaltalaisten varuskuntaan liittoutuneiden miehittämässä Iranissa, vuonna 1946 Schwarzkopf ja hänen muut perheenjäsenensä muuttivat isän luokse ja hän opiskeli presbyteerikirkon pappien ylläpitämässä sisäoppilaitoksessa Teheranissa. Schwarzkopf jatkoi opintojaan Geneven kansainvälisessä koulussa Sveitsissä.

Opintojensa jälkeen Schwarzkopf päätti liittyä Yhdysvaltain maavoimiin, joten hän opiskeli Valley Forgen sotilasakatemiassa Pennsylvaniassa, josta hän valmistui vuonna 1956. Valley Forgesta valmistumisen jälkeen Schwarzkopf opiskeli West Pointin sotilasakatemiassa New Yorkissa, josta hän valmistui vuonna 1964.

Maavoimissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltain hallituksen ja maavoimien edustajia, mukaan lukien Colin Powell, Norman Schwarzkopf (keskellä) ja Paul Wolfowitz, kuuntelemassa puolustusministeri Dick Cheneyn puhetta.

Kun Schwarzkopf valmistui West Pointista, hänet ylennettiin vänrikiksi ja siirrettiin jatkokoulutukseen Fort Benningin tukikohtaan Georgian osavaltiossa. 1960-luvun edetessä hänet ylennettiin kapteeniksi ja siirrettiin Länsi-Saksaan, jossa hän toimi korkea-arvoisempien maavoimien upseerien adjutanttina. Kun Vietnamin sota alkoi, Schwarzkopf lähetettiin organisoimaan Etelä-Vietnamin maahanlaskujoukkojen toimintaa, minkä ansiosta hänet ylennettiin majuriksi. Hänet myös palkittiin Silver Star -urhoollisuusmitalilla, koska Schwarzkopf oli pelastanut miinakentän keskelle joutuneita sotilaita ja samalla haavoittunut maamiinan räjähdyksessä. Vuonna 1968 Schwarzkopf ylennettiin majuriksi ja hän avioitui Brenda Holsingerin kanssa.

Kun Schwarzkopf oli palannut Vietnamista, hän siirtyi takaisin Yhdysvaltoihin kouluttamaan maavoimien sotilaita West Pointin akatemiassa. 1970-luvun alussa hänet kuitenkin nimitettiin Alaskan osavaltion maajoukkojen komentajan prikaatikenraali Willard Lathamin assistentiksi ja myöhemmin Fort Lewisin tukikohdan komentajaksi Washingtonin osavaltiossa. Kun Schwarzkopf oli ylennetty prikaatikenraaliksi, hänet lähetettiin yhdysvaltalaisten varuskuntaan Mainzin kaupungissa Länsi-Saksassa, mutta kenraalimajuriksi ylentämisen jälkeen hän palasi takaisin Yhdysvaltoihin Fort Stewartin tukikohdassa Georgiassa. Vuonna 1983 Schwarzkopf osallistui operaatio Urgent Furyn eli Grenadan miehityksen laatimiseen, ja vuonna 1984 hänet nimitettiin kenraaliluutnantti Carl E. Vuonon assistantiksi Yhdysvaltain puolustusministeriössä. Vuonna 1988 Schwarzkopf ylennettiin kenraaliksi.

Kun vuonna 1990 Irak miehitti Kuwaitin, puolustusministeriö määräsi Schwarzkopfin laatimaan suunnitelman irakilaisjoukkojen karkottamiseksi pois Kuwaitista. Muutamaa kuukautta myöhemmin Schwarzkopf esitteli suunnitelmansa massiivisesta ilmapommituksesta, ja 17. tammikuuta 1991 Yhdysvaltain johtama monikansallinen liittouma käynnisti hyökkäyksensä pommittamalla irakilaisjoukkoja risteilyohjuksilla ja täsmäpommeilla vihollisen taistelutahdon murskaamiseksi. Yhdysvaltain puolustusministeriö vaikuttui Schwarzkopfin suunnitelman tehokkuudesta ja nimitti hänet liittouman joukkojen ylipäälliköksi. 24. helmikuuta 1991 liittouman maahyökkäys hääti irakilaiset pois Kuwaitista, ja Persianlahden sota päättyi vain neljä vuorokautta myöhemmin 28. helmikuuta 1991. Schwarzkopf oli koko sodan ajan laajalti julkisuudessa, ja hänet tunnettiin Yhdysvaltain maavoimissa myös lempinimellä ”Stormin’ Norman”.

Schwarzkopfille on myönnetty sotilaallisilta ansioistaan muiden muassa Presidentin vapaudenmitali ja Kongressin kultamitali. Ranskan muukalaislegioona nimitti hänet ainoaksi yhdysvaltalaiseksi kunniajäsenekseen.

Eläkkeellä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Persianlahden sodan jälkeen Schwarzkopf vetäytyi aktiivisesta palveluksesta ja siirtyi eläkkeelle vuoden 1991 elokuussa. Hän julkaisi omaelämäkertansa It Doesn’t Take a Hero vuonna 1992. Vuonna 1993 hänellä havaittiin eturauhassyöpä, mutta hän pääsi hoitoon ja toipui syövästä. Schwarzkopf asui Floridan osavaltiossa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Persianlahden sodan sankarikenraali kuoli kaleva.fi. 28.12.2012. Viitattu 28.12.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Norman Schwarzkopf.