Niinivaaran lukio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Niinivaaran lukio
Niinivaaran lukio toimi samassa rakennuksessa ensin Niinivaaran yläasteen, myöhemmin Juhanalan koulun ja sen jälkeen Niinivaaran koulun kanssa.

Niinivaaran lukio oli Joensuussa Niinivaaran kaupunginosassa kevääseen 2015 saakka toiminut lukio, jossa oli viimeisenä lukuvuotena noin 375 opiskelijaa sekä noin 30 opettajaa. Lukio sijaitsi Niinivaaran mäellä noin kilometrin päässä Joensuun kaupungin keskustasta Tikkamäentie 17:ssä. Koulun viimeinen rehtori vuosina 2004–2015 oli Esa Räty, joka myös jatkoi rehtorina uudessa Joensuun yhteiskoulun lukiossa, joka syntyi Niinivaaran lukion ja vanhan Joensuun yhteiskoulun lukion yhdistyessä vuonna 2015. Niinivaaran lukion lähdettyä koulurakennuksesta, siihen muutti väistötiloihin Nepenmäen koulu.

Lukio sijaitsi Pohjois-Karjalan keskussairaalaa vastapäätä, joten lukioon oli hyvät liikenneyhteydet ja kaukolinjojen bussitkin pysähtyivät koulun kohdalla tuoden opiskelijoita lähikunnista.

Koulussa toimi yleislinjan lisäksi myös musiikin ja ilmaisun linja. Koulu painotti opetusta myös LUMA-aineisiin (luonnontiede ja matematiikka). Valtakunnallisten kurssien lisäksi koululla oli monipuolinen koulukohtaisten kurssien tarjonta. Koulun opiskelijoille pyrittiin antamaan mahdollisuudet painottaa opiskelua haluamissaan oppiaineissa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukion edeltäjä on vuonna 1962 perustettu Pielisjoen yhteiskoulu, joka toimi nykyisen Pielisjoen koulun tiloissa. Yksityinen oppikoulu toimi aluksi viisiluokkaisena ja sai laajentumisluvan 8-luokkaiseksi 1965. Keskikoulu muuttui peruskoulu-uudistuksen myötä vuonna 1974 Karsikon yläasteeksi ja myöhemmin Pielisjoen kouluksi. Samana vuonna perustettiin myös erillinen Niinivaaran lukio, joka muutti syksyllä 1976 Tikkamäelle. Lukio vietti 50-vuotisjuhliaan toukokuussa 2012, kun oli kulunut 50 vuotta Juhani Soilan Pielisjoen yhteiskoulun perustamisesta. Koulun rehtoreita ovat olleet Juhani Soila (1955–1988), Asko Jokiranta (1988–2001), Virpi Koponen (2001–2003), Riitta Rauma (2003–2004) ja Esa Räty (2004–2015).

Musiikin ja ilmaisun linja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Niinivaaran lukion musiikkipainotteinen linja aloitti toimintansa syksyllä 1998, jolloin linjalle valittiin ensimmäiset opiskelijat. Syksyllä 2011 linja laajennettiin musiikin- ja ilmaisun linjaksi. Musiikkiopinnoissa pääpaino oli pop-jazz-tyyppisessä musiikissa muiden musiikinlajien lisäksi. Ilmaisun puolella painotettiin teatteritaidetta sekä kuvataidetta. Linjalle haettiin kolmen erilaisen soveltuvuuskokeen, eli musiikin, draaman ja kuvataiteen kautta. Musiikin ja ilmaisun linja oli suosittu lukioon pyrkijöiden keskuudessa.

Koulun entisiä oppilaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Pamela Tola (näyttelijä)
  • Oskari Huttu (elokuvatuottaja)
  • Janne Sivonen (entinen Stella-yhtyeen jäsen)

Sulautuminen Joensuun yhteiskoulun lukion kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joensuun kaupunginvaltuusto päätti vuonna 2013 Joensuun yhteiskoulun lukion ja Niinivaaran lukion yhdistymisestä Papinkadulle syksyllä 2015 noin 650 opiskelijan yksiköksi. Uudessa Joensuun yhteiskoulun lukiossa on kolme linjaa: urheilulinja, musiikin ja ilmaisun linja sekä yleislinja. Vuosina 2014-2015 Papinkadulle rakennettiin Pasi Siistosen suunnittelema uudisrakennus vanhan Wivi Lönnin suunnittelemaan rakennuksen jatkeeksi. Samassa rakennuksessa toimii Joensuun seudun kansalaisopisto. [1]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pielisjoen yhteiskoulu 1962–1974. Yksityisten oppikoulujen digitaalinen matrikkeli.