Koordinaatit: 7°19′N, 13°35′E

Ngaoundéré

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ngaoundéré

Ngaoundéré

Koordinaatit: 7°19′N, 13°35′E

Valtio Kamerun
Alue Adamaoua
Departementti Vina
Väkiluku (2005) 153 000


Ngaoundéré (tai N'Gaoundéré) on Adamaouan maakunnan pääkaupunki Kamerunissa. Vuoden 2005 väestönlaskennassa kaupungissa oli noin 153 000 asukasta.[1] Kaupunki on Yaoundéen kulkevan rautatien pohjoinen päätepiste. Kaupungin nähtävyyksiin kuuluu Lamido-palatsi ja Lamido Grand Mosque -moskeija. Nimi Ngaoundéré on yhdyssana, joka tarkoittaa napavuorta. Sana ngaou tarkoittaa vuorta ja ndéré tarkoittaa napaa. Kaupunki on saanut nimensä läheisen vuoren mukaan.

Väestö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuva Ngaoundérén kaupungista. Taustalla Ngaoundéré-vuori.

Ngaoundérén syntyperäinen väestö kuuluu etniseen ryhmään nimeltään mbum. Fulanit tunkeutuivat alueelle 1700-luvulla ja heistä tuli alueen hallitseva ryhmä. Ngaoundéré on Adamaouan alueen suurin kaupunki, ja se on vetänyt puoleensa lukuisia muuttajia ympäröivältä maaseudulta, kuten pohjoisessa olevasta Díista, Meigangan alueella olevasta Gbayasta sekä lännestä Tikarista ja Peresta.

Liikenneyhteydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ngaoundéré on tärkeä liikennekeskus Etelä- ja Pohjois-Kamerunin välillä. Kaupungissa on hyväkuntoisia päällystettyjä teitä, vaikkakin niissä on joitakin kuoppia. Yaoundésta tuleva rautatie päättyy täällä, ja rautatieasema on aina täynnä elämää. Pääasiallisinta rahtitavaraa ovat banaanit, hedelmät ja etelästä tuleva muu rahtitavara. Pohjoisesta tulee puuvillaa Nordista ja Tšadista sekä karjaa Adamaouasta.

Kaupungin lentokentän kiitotien pituus on 1,6 kilometriä, joten se voi ottaa vastaan Boeing 737 ja muita vastaavia lentokoneita. Lentokentältä oli 1980-luvulla ja 1990-luvun alkupuolella useita lentoja viikossa sekä Yaoundéen että Doualaan etelässä ja Garaouaan pohjoisessa. Taloudellisen taantuman ja kansallisen lentoyhtiön Cameroon Airlinesin vaikeuksien vuoksi lentokentälle on nykyisin hyvin vähän liikennettä, jos lainkaan. Lentokentän ICAO-tunnus on FKKN ja IATA-tunnus NGE.

Tietoliikenne Ngaoundérén ja muun Kamerunin välillä toimii mikroaaltolinkkien välityksellä, vaikka järjestelmä ei ole kovinkaan luotettava. Kuitenkin monilla yksityisillä yhtiöillä on kaksisuuntainen satelliittiviestintäjärjestelmä ja kaupungissa on monia internetkahviloita.

Uskonto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaupungissa harjoitetaan useita uskontoja. Väestöstä 60 prosenttia on muslimeita, joista useimmat ovat melko käytännöllisiä uskonnollisten menojen suhteen. Yli 30 prosenttia väestöstä on kristittyjä, jotka kuuluvat useaan kirkkokuntaan, kuten evankelis-luterilaiseen kirkkoon, katoliseen kirkkoon, baptisteihin ja anglikaaneihin.

Aiemmin eri uskontojen välillä ei ole juurikaan ollut ongelmia, mutta islamin radikalisoituminen, joka on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana, on muuttanut tilannetta. Naimisissa olevat naiset ovat perinteisesti peittäneet hiuksensa uskonnosta riippumatta, mutta vaatteet kuten hijab ovat aiemmin olleet lähes tuntemattomia. Jotkut musliminaiset käyttävät nykyisin hijabia, mutta muut muslimien käyttämät asut, kuten burka ovat tuntemattomia.

Ngaoundéré on katolisen kirkon hiippakunta, jonka piispana toimii Joseph Djida.

Lähetyssaarnaajat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Norjan lähetysseura aloitti lähetystyön täällä 1920-luvun alussa. Vuonna 1923 rakennettu kirkko on yhä käytössä. Kirkon rakentamisen aikaan kaupungissa oli kolme kristittyä ihmistä, mutta he olivat optimistisia, joten kirkko rakennettiin 200 ihmistä varten. Yhdessä Kamerunin evankelis-luterilaisen kirkon ja yhdysvaltalaisen ELCA-järjestön kanssa Norjan lähetysseura on rakentanut kaupunkiin sairaalan, koulun ja muita laitoksia.

Ngaoundéréssa on yksi maailman suurimmista norjalaisista siirtokunnista, sillä 1980-luvulla siellä asui yli sata norjalaista. Seutua on jopa kutsuttu sanalla Norvége, joka on ranskaa ja tarkoittaa Norjaa.

Katolisella kirkolla on myös edustajansa ja suuri seurakunta kaupungissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cameroon Citypopulation. Thomas Brinkhoff. Viitattu 3.7.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Ngaoundéré