Nekalan talo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Nekalan talo sijaitsi Iidesjärven rannalla, Tampereen Nekalassa. Nekalan päärakennus oli Iidesjärven rannassa nykyisellä kaupungin varastoalueella. Se oli pystyssä vielä 1980-luvulla rapistuneena muistomerkkinä mahtavasta kartanoiden ajastaselvennä. Nekalasta Hatanpään kartanoon johtava tie kulki suunnilleen nykyisen Nekalantien paikalla.

Talousrakennukset – 30 lehmän navetta, talli 10 hevoselle, riihi sekä muut tarpeelliset pikkurakennukset – sijaitsivat talosta länteen ja itäpuolella oli puutarha ja vainioita. Iidesjärven rannassa oli jykevistä hirsistä tehty laituri. Järven rannat olivat korkean ja monta metriä leveän järviruo'on vallassa. Pohja oli upottava, mutta silti uimaranta oli muonamiesten lasten vilkkaassa käytössä. [1]

Kartanosta vajaa kilometri itään sijaitsi kaupungin paja ja seppänä oli Nikkinen. Siellä kengitettiin kaupungin hevoset ja tehtiin korjaustöitä. Pajan eteläpuolella oli iso lato ja sen yhteydessä puimala ja läheisyydessä myös viljamakasiini.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Maasilta, Mari: Viinikka - Nekala: pula-aikaa ja puutaloja. Tampere: Viinikka-Nekalan omakotiyhdistys, Tampereen kaupunki, 1997. ISBN 951-609-040-0.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pula-aikaa ja puutalojalähde tarkemmin?
Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.