Neillia affinis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Neillia affinis
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Spiraeoideae
Tribus: Neillieae
Suku: Neilliat Neillia
Laji: affinis
Kaksiosainen nimi

Neillia affinis
Hemsl.[1]

Katso myös

  Neillia affinis Wikispeciesissä
  Neillia affinis Commonsissa

Neillia affinis on ruusukasvien heimoon kuuluva pieni pensas, joka kasvaa luonnonvaraisena Keski-Aasiassa, Itä-Aasiassa ja Kaakkois-Aasiassa. Lajilla ei ole suomenkielistä nimeä.

Neillia affinis on jopa kahden metrin korkuinen pensas, jolla on punaruskeat, kulmikkaat ja kaljut versot. Silmut ovat pitkiä, soikeita, purppuranpunaisia, terävä- tai tylppäkärkisiä; reunuksessa on 4–5 kevyesti karvaista silmusuomua. Lehdillä on 8–12 millimetriä pitkä, hieman karvainen tai melkein kalju lehtiruoti. Terävät, sahalaitaiset korvakkeet ovat noin 4 millimetriä pitkät, muodoltaan pitkiä tai soikeita, lähes kaljuja. Sahalaitainen lehtilapa on yksinkertainen, 3,5–6,8 senttimetriä pitkä ja 3–5 senttimetriä leveä, pitkähkö tai munanmuotoinen; lehtilavan pohja on enemmän tai vähemmän munanmuotoinen. Molemmat pohjalavat ovat usein pitkästi teräviä. Lehden alapinta on hieman karvainen lehtisuonien kohdalta.

Tiheissä, terttumaisissa 3–8 senttimetriä pitkissä kukinnoissa on 5–15 kukkaa. Kukkien halkaisija on 4–5 millimetriä; kukkavarsi on karvainen, 3–5 millimetriä pitkä. Kukkapohjus on kellomainen tai uurnamainen, 2–5 millimetriä pitkä ja ulkopuolelta tiheäkarvainen. Verhiöputkea lyhyemmät verholehdet ovat kolmiomaisia, molemmin puolin karvaisia, kokoreunaisia ja pitkästi teräväkärkisiä. Soikeat terälehdet ovat vaaleanpunaisia, 2–5 millimetriä pitkiä. Jokaissa kukassa on noin 20 hedettä ja 1–5 emiä. Sikiäin on lieriömäinen ja hieman karvainen; siinä on 4–6, harvemmin jopa 10 siemenaihetta. Hedelmä on soikea, karvainen tuppilo; siemenet ovat soikeita. Laji kukkii toukokuusta kesäkuuhun, hedelmät kypsyvät heinäkuusta syyskuuhun.

Lajin luonnollinen levinneisyysalue on Kiinan Sichuanin, Tiibetin ja Yunnanin maakunnissa.[1] Se kasvaa lajirikkaissa metsissä 1100–3500 metrin korkeudessa tuoreessa–kosteassa, happamassa–neutraalissa, hiekkaisessa tai savisessa humusmaassa aurinkoisilla tai puolivarjoisilla paikoilla. Laji on lämmönkestävä, enimmäkseen myös pakkasenkestävä.

Neillia affinis kuuluu ruusukasvien (Rosaceae) heimoon, alaheimoon Spiraeoideae, tribukseen Neillieae ja neillioiden (Neillia) sukuun. Lajin kuvaili ensimmäisen kerran William Botting Hemsley vuonna 1892.

Lajilla on kolme muunnosta:

  • Neillia affinis var. affinis: Muunnoksella on 1–2 hedelmälehteä, joissa on 4–6 siemenaihetta. 6–15-kukkaiset kukinnot ovat 3–8 senttimetriä pitkiä. Muunnos esiintyy sekametsissä 1100–3500 metrin korkeudessa Keski-Sichuanissa, Etelä-Xizangissa ja Luoteis-Yunnanissa.
  • Neillia affinis var. pauciflora: Muunnoksella on yksi hedelmälehti, jossa on 8–10 siemenaihetta. Kukinnot ovat 3–4 senttimetriä pitkiä; niissä on 5–10 kukkaa. Muunnos esiintyy Kaakkois-Yunnanissa 2000–2300 metrin korkeudessa.
  • Neillia affinis var. polygyna: Muunnoksella on 3–5 hedelmälehteä. Se esiintyy Luoteis-Yunnanin avoimissa metsissä noin 3400 metrin korkeudessa.

Neillia affinis -lajia käytetään joskus koristepuuna kauniiden kukkiensa vuoksi.

  1. a b Species Details: Neillia affinis Hemsl. Catalogue of Life: 2019 Annual Checklist. Viitattu 6.1.2020.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Rote Traubenspiere