Natan Štšaranski

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Natan Štšaranski

Natan Sharansky tai Štšaranski (hepreaksi ‏נתן שרנסקי‎, ven. Натан Щаранский) (s. 20. tammikuuta 1948 Donetsk, Ukraina) on neuvostoliittolaisyntyinen israelilainen toisinajattelija, sionisti, antikommunistinen poliitikko ja kirjailija. Hän on toiminut muun muassa Jerusalemin asioista vastaavana salkuttomana ministerinä Ariel Sharonin toisessa hallituksessa.

Natan Štšaranski syntyi Anatoli Borisovitš Sharanskyna (Анатолий Борисович Щаранский) Donetskissa Ukrainassa juutalaiseen perheeseen.

Štšaranski suoritti Moskovassa sovelletun matematiikan korkeakoulututkinnon. Neuvostoliitossa asuessaan hänelle ei myönnetty Israeliin lähtöviisumia vuonna 1973. Sen jälkeen hän toimi englannin kielen kääntäjänä sekä muun muassa fyysikko Andrei Saharovin avustajana. Hänet pidätettiin vuonna 1977 ja seuraavana vuonna tuomittiin tekaistuin perustein Yhdysvaltojen vakoojana Siperiaan pakkotyöhön.

Štšaranskita tuli toisinajattelija ja monet ihmisoikeusjärjestöt vaativat hänen vapauttamistaan. Diplomaatit, poliitikot ja kansalaisjärjestöt vaativat Štšaranskia vapaaksi. Vuonna 1986 hänet lennätettiin DDR:ään ja hän sai luvan lähteä Länsi-Berliiniin. Hänet vaihdettiin yhteen neuvostovakoojaan, joka oli kaksoisagentti. Štšaranski muutti myöhemmin Israeliin ja otti nimekseen hepreankielisen Natan-nimen.

Vuonna 1989 hänelle myönnettiin Ronald Reaganin ansiomerkki Medal of Freedom.

Vuonna 1995 Štšaranski perusti Israelissa oikeistolaisen Ba-Aliya-puolueen, jonka puheenjohtaja hänestä tuli. Vuodesta 1996 vuoteen 1999 hän oli Israelin kauppa- ja teollisuusministeri, sittemmin hän toimi sisäministerinä ja asustusministerinä sekä varapääministerinä. Štšaranski erosi Sharonin hallituksesta vuonna 2005 vastalauseena Gazan juutalaisasutuksen tyhjentämiselle.

Štšaranski kuuluu niihin Israelin oikeistopoliitikkoihin, joiden mukaan palestiinalaiset olisivat oikeutettuja omaan valtioon kunhan se ei uhkaa Israelia.