NV Kiinteistösijoitus

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta NV Property Fund I Ky)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

NV Kiinteistösijoitus Oy on suomalainen kiinteistösijoitusrahastojen hallintaan erikoistunt yhtiö. Yhtiön hallinnoimista sijoitusrahastoista NV Property Fund I on perustettu maaliskuussa 2006.

NV Property Fund I[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NV Property Fund I Ky on maaliskuussa 2006 perustettu kommandiittiyhtiö[1], jonka päätoimiala on kiinteistöjen vuokraus ja kauppa. NV Property Fund I on suljettu rahasto, jonka sijoittajina toimivat Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma, Nordea Henkivakuutus Suomi Oy ja Valtion eläkerahasto: NV Kiinteistösijoitus Oy toimii NV Property Fund I KY –rahaston vastuunalaisena yhtiömiehenä.

Eläkevakuutusyhtiö Varma, Nordea Henkivakuutus ja Kiinteistömanagement J.Juhola perustivat NV Property Fund I:n vuonna 2006. Sen tavoitekooksi asetettiin noin 1 miljardi euroa ja tavoitekooltaan rahasto oli suurin toistaiseksi perustetuista rahastoista. NV Property Fund I kerrottiin sijoittavan Suomessa kaikkiin muihin kiinteistöihin, paitsi asuinkiinteistöihin. Rahaston tuottovaatimukseksi asetettiin yli 10 % ja velkaantumisasteeksi 70 %. NV Property Fund I luokitellaan nk. value added -rahastoksi, jonka tuotot tulevat sekä vuokra- että pääomatuloina. Rahastossa on vain lain edellyttämät kolme sijoittajaa, joista Nordealla ja Varmalla on selkeästi suuremmat osuudet, kuin Kiinteistömanagement J. Juholalla.[2]

NV Property Fund I:n toimitusjohtaja toimii Kari Louhenkilpi, joka on toiminut Nordea Henkivakuutus Suomen kiinteistöjohtajana.[3] Yhtiötä hallinnoi NV Kiinteistösijoitus Oy, jonka toimitusjohtajana toimii Pekka Korhonen ja hallituksen puheenjohtajana Risto Murto. NK Kiinteistösijoitus Oy hallinnoi NV Property Fund I Ky – nimistä rahastoa. NV Property Fund I Ky toimii helsinkiläisen Kiinteistömanagement J. Juhola Oy –kiinteistöjen isännöintiyrityksen postiosoitteessa, jonka toimitusjohtajana ja hallituksen puheenjohtajana toimii Jarmo Juhola.

NV Property Fund on sijoittanut suomalaisiin kiinteistöihin 400 miljoonaa euroa. Yhtiö on ilmoittanut tavoitekookseen miljardi euroa. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2008 oli runsas 13 miljoonaa euroa.

NV Property Fund I Ky toimi kiinteistösijoittaja Docrates Oy:n kiinteistössä; Docrates Oy rakennutti Suomen ensimmäisen yksityisen syöpähoitojen tutkimus- ja palvelukeskuksen Helsinkiin syksyllä 2008. Finnair Facilities Management myi NV Property Fund I Ky:lle ja vuokrasi takaisin pitkillä vuokrasopimuksilla neljä Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella sijaitsevaa strategista kiinteistöään syksyllä 2009 77 miljoonan euron kauppahinnalla.[4] NV Property Fund I Ky osti ja vuokrasi edelleen takaisin Nokia Siemens Networkslle Oulun Ruskon 70 000 neliömetrin laajuisen tuotanto- ja tuotekehityskiinteistön joulukuussa 2009.[5][6]

Keväällä 2010 NV Property Fund I Ky hankki alun perin ruotsalaiselta Peab Oy:ltä Seinäjoelle rakennettavan K-Citymarket-liiketalon omistavan kiinteistöyhtiön koko osakekannan.[7]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kommandiittiyhtiörakennetta ei ole tarkoitettu alun pitäen kiinteistörahastojen rakenteeksi, mutta se on valittu veroedullisin perustein. Näiden rahastojen kautta kaikki institutionaaliset sijoittajat voivat käyttää velkavipua hyväkseen, mikä on lainsäädännön mukaan suorissa kiinteistösijoituksissa mahdotonta.
  2. Mannila, Ville. 2007. Suomessa toimivien kommandiittiyhtiömuotoisten kiinteistörahastojen strategiat, sijoituskapasiteetti ja sijoittajat. Teknillinen korkeakoulu. Maanmittausosasto. Kiinteistöopin laboratorio, Kiinteistöjohtamisen seminaari. cit. Korpela, Timo. Nordea Henkivakuutus. Puhelinhaastattelu 1.3.2007. [1]
  3. Rakennuslehti. 5.4.2007. [2].
  4. Seppälä, Jarmo. Finnair myi kiinteistöjä 77 miljoonalla eurolla. [3] viitattu 21.12.2009.
  5. Rakennuslehti 21.12.2009. Nokia Siemens Networksin kiinteistö Oulussa kotimaisen rahaston omistukseen. [4] viitattu 21.12.2009.
  6. Colliers International Oy. Tiedote. 21.12.2009. [5] viitattu 28.12.2009.
  7. [6]
Tämä yritykseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.