NTP (tietotekniikka)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
TCP/IP-pino
sovelluskerros

sovelluskerros
BGP · DHCP · DNS · ESMTP · FTP · HTTP · IMAP · IRC · LDAP · MGCP · NNTP · NTP · POP3 · RPC · RTP · RTSP · SIP · SMTP · SNMP · SOCKS · SSH · Telnet · TLS/SSL · XMPP  · (..lisää..)
kuljetuskerros

kuljetuskerros
TCP · UDP · DCCP · SCTP · RSVP · RIP · ECN
verkkokerros

verkkokerros
IP (IPv4 ja IPv6) · ICMP (ICMPv6) · IGMP · IPsec
siirtoyhteyskerros ARP · IS-IS · NDP · OSPF · L2TP · PPP

NTP (engl. Network Time Protocol) on UDP-pohjainen protokolla täsmällisen aikatiedon välittämiseen tietokoneiden välillä.

Protokolla on suunniteltu ottamaan huomioon verkon muuttuvat viiveet. Sama protokolla toimii sekä usean palvelimen kellojen keskinäiseen tahdistamiseen, että asiakas-palvelin käytössä.

NTP-hierarkia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NTP-palvelinten hierarkia

Usein NTP-palvelimet toimivat hierarkkisesti siten että yksi tai useampi 1. tason (stratum) palvelin saa aikansa suoraan ulkoisesta aikalähteestä tai esimerkiksi GPS:n välityksellä, atomikellolta tai BIOS:in kellosta. Stratum-taso ei siis kerro palvelimen kellon tarkkuudesta, vaan palvelimen sijainnista verkkohierarkiassa.

Stratum-tasot ovat hierarkkisia. 2-tason palvelimet hakevat aikansa vähintään yhdeltä 1. tason palvelimelta. Stratum 3 -tason kellot hakevat aikansa kakkosilta jne. Tasoja voi olla 16.

Perinteisesti loppukäyttäjät hakevat ajan stratum 2 -tason palvelimilta. Asiakas voi käyttää joko yhtä tai useampaa palvelinta. Kolme NTP-palvelinta on vähimmäismäärä, jotta asiakas voi päätellä mikä kelloista on väärässä.

Ajan välitys voidaan hoitaa lähiverkossa broadcast- tai multicast-lähetyksenä, jolloin useat asiakkaat saavat ajan yhdestä multicast- tai broadcast-paketista.

Standardit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

NTP määritellään seuraavissa RFC-dokumenteissa:

  • RFC 956 Algorithms for Synchronizing Network Clocks
  • RFC 958 Network Time Protocol (NTP)
  • RFC 1305 Network Time Protocol (Version 3)
  • RFC 5905 Network Time Protocol Version 4 (NTPv4)

Toteutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Protokollan toteuttavia ohjelmia ovat muun muassa ntpd ja Chrony.

Suomen viralliseen aikaan synkronoidut viralliset ja julkiset NTP-palvelut ovat VTT MIKES:in ylläpitämiä. Kuka tahansa voi käyttää MIKESin julkista stratum 2 -tason NTP-palvelua. [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Suomen aika: NTP-palvelu vttresearch.com. VTT. Viitattu 22.7.2021.
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.