Närpiäiset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Närpiäiset
Tyyli lastenohjelma
Kestoaika n. 10 min/jakso
Kehittäjä(t) Mervi Pynnönen
Pääosissa

Emilia Sinisalo

Minna Kivelä
Alkuperämaa Suomi
Verkko Yle Areena
Esitetty 2013 –
Tuotanto
Tuottaja(t) Olli Mononen
Ohjaaja(t) Olli Mononen
Käsikirjoittaja(t) Mervi Pynnönen
Säveltäjä(t) Tommi Laine
Leikkaaja(t) Kari Leppälä
Lavastaja(t)

Maija Lehtonen

Marja Mäkitalo
Kuvaaja(t) Jyrki Lehtonen
Tuotantoyhtiö(t) Yle

Närpiäiset on suomalainen lapsille suunnattu televisiosarja, jota näytetään Pikku Kakkosessa. Sarjaa voi katsoa myös Yle Areenasta. Sarjan päähenkilöt ovat närpiäisneidit Jassoo ja Joltakulta. Ensimmäinen jakso kuvattiin vuonna 2013.[1]

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  Emilia Sinisalo   …  Joltakulta  
  Minna Kivelä   …  Jassoo  
  Elina Rintala   …  Hellanlettas  
  Tomi Alatalo   …  Leppäkeihäs  
  Harri Rantanen   …  Noh-Noh  
  Ilona Pukkila   …  Tuomentuoksunen  
  Sinikka Mokkila   …  Tutu-täti  
  Aliisa Pulkkinen   …  Justjoo-täti  
  Tuukka Huttunen   …  Porukalle  
  Hanna Raiskinmäki   …  Maanvaiva  
  Ville Tiihonen   …  Vaeltaja  
  Auvo Vihro   …  Lampunhenki  

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joltakulta ja Jassoo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Joltakulta ja Jassoo ovat sarjan päähenkilöt. Sarjan ensimmäisessä jaksossa Keltainen viiva he löytävät hylätyn sienitalon täsmälleen samanaikaisesti. Kumpikin väittää löytäneensä talon ensin. He ratkaisevat riidan panemalla talon puoliksi maalaamalla keskelle taloa keltaisen viivan. "Se joka ylittää viivan, se joutuu lähtemään", Joltakulta toteaa. Joltakulta ja Jassoo asuvat Summanmutikassa lähellä Onnimannia.

Joltakulta esitetään yleisesti ottaen vakavaluonteisena hahmona, joka siivoaa aamusta iltaan, toisin kuin Jassoo, joka rakastaa erityisesti sotkemista. Jassoolla on leikkisä luonne, ja hän heittäytyykin helposti mukaan kaikenlaisiin leikkeihin ja juhliin.

Joltakullalla on sinivihreä asu, jossa vaaleansiniset hihat ja housunlahkeet. Lisäksi hänen päässään on sinivihreitä rusetteja. Jassoon puku on kauttaaltaan vaaleanpunainen, paitaan on ommeltu kuvia ja paikkoja. Jassoon päässä on suuri vaaleanpunainen "tötterö".

Hellanlettas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hellanlettas on Jassoon ja Joltakullan hyvä ystävä ja naapuri. Hänen intohimonsa on hyvä ruoka. Hän rakastaa kaikenlaisia tuoksuja. Hellanlettaksen luonne on lempeä ja rauhallinen. Hänen asunsa on pääasiassa keltainen. Hänen päähineensä muistuttaa lähinnä kokinhattua.

Leppäkeihäs[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leppäkeihäs on Summanmutikan posteljooni. Hän on yksi Joltakullan ja Jassoon parhaista ystävistä. Leppäkeihään asu on keltainen. Hän on hyvin kekseliäs. Leppäkeihäs esiintyi ensimmäisen kerran jaksossa Kutsukirje, jossa hän toi kutsun juhliin Joltakullalle ja Jassoolle.

Noh-Noh[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noh-Noh esiintyy muutamassa jaksossa. Hän on Hellanlettaksen tavoin rauhallinen ja lempeä. Hänen asunsa on pääasiassa liila, sekä violetti. Hänet esitettiin ensimmäisen kerran Torvia-jaksossa, jossa Joltakulta opetteli soittamaan käyrätorvea hänen opeillaan.

Tutu ja Justjoo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tutu ja Justjoo ovat Joltakullan ja Jassoon tädit. Heidät esitettiin ensimmäisen kerran jaksossa Tädit. Tutu on luonteeltaan vakava eikä voi sietää sotkua. Hän siivoaa aamusta iltaan ihan niin kuin Joltakultakin. Tutu-tädin asu on tummansininen. Jaksossa Torvia Joltakullalla kerrottiin olevan toinenkin täti, Jep Jep, mutta häntä ei ole koskaan näytetty ohjelmassa.

Justjoo-täti on leikkimielinen ja hänen suosikkipuuhansa on ruoanlaitto. Justjoo ei koskaan siivoa. Hänen asunsa on tummanpunainen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Keltainen viiva | Närpiäiset | TV | Areena | yle.fi Areena.yle.fi. YLE Areena. Viitattu 29.11.2019.