Närepirkko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Närepirkko
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kovakuoriaiset Coleoptera
Alalahko: Erilaisruokaiset Polyphaga
Osalahko: Cucujiformia
Yläheimo: Härömäiset Cucujoidea
Heimo: Leppäkertut Coccinellidae
Alaheimo: Coccinellinae
Tribus: Coccinellini
Suku: Myrrha
Laji: octodecimguttata
Kaksiosainen nimi

Myrrha octodecimguttata
(Linnaeus, 1758)

Synonyymit

Coccinella octodecimguttata

Katso myös

  Närepirkko Wikispeciesissä
  Närepirkko Commonsissa

Närepirkko (Myrrha octodecimguttata) on kovakuoriaisten (Coleoptera) lahkoon kuuluva leppäkerttulaji. Aikuinen närepirkko on kooltaan 4-5 mm. Pohjaväriltään laji on ruskea. Lajin nuoret yksilöt ovat pohjaväriltään vaaleampia kuin aikuiset. Närepirkon peitinsiivissä on vaaleita täpliä, joiden rivitys on 2-1-3-2-1 tai 3-1-3-2-1, jos pieni viivamainen täplä huomioidaan. Peitinsiipien täplien koko vaihtelee ja ne voivat yhdistyä toisiinsa. Etuselän takareunan täplät yhtyvät melkein peitinsiipien etureunan isoihin täpliin. Närepirkosta esiintyy Etelä-Euroopassa alalaji formosa, jolla vaaleat täplät ovat laajentuneet peittämään suurimman osan ruumiista.

Närepirkon toukka.

Närepirkko elää erityisesti hiekkarantojen reuna-alueilla kasvavilla männyillä ja myös kalliomännyillä. Närepirkko talvehtii männyn rungon alaosissa kaarnan raoissa ja neulaskarikkeessa. Laji ei pidä muurahaisista.[1] Närepirkko saalistaa toukkana ja aikuisena pieniä, pehmeitä hyönteisiä.

Närepirkko on Suomessa vakiintunut ja yleinen laji esiintyen lähes koko maassa pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta. Suomessa se on luokiteltu elinvoimaiseksi lajiksi.[2] Lajia esiintyy pääasiassa Pohjoismaissa ja Euroopan alueella.[3]


Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.