Mykyrokka

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mykyrokka on pohjoissavolainen Kiuruvedeltä lähtöisin oleva perinneruoka. Se on keittoruoka, joka sisältää perunoita, lihaa (yleensä sianlihaa), sydäntä, sisäelimiä, kuten maksaa ja munuaisia, sekä oleellisesti mykyjä. Mykyt (myvyt) ovat jauhosta ja verestä valmistettavia sattumia, jotka kypsennetään kiehuvassa vedessä.[1] Perinteisesti mykyrokka on ollut syksyllä (kekrin aikoihin) tapahtuvaan teurastukseen liittyvä sesonkiruoka.[2]

Mykyrokkaa lautasella.

Mykyrokkaa tarjotaan paikallisissa kouluissa kouluruokana ja myydään annoksina ja litramyyntinä. Mykyrokan erityislaji on hirvirokka. Metsästysseurat tarjoavat sitä peijaisissa.

Pohjoispohjalainen rössypottu muistuttaa hyvin vähän mykyrokkaa. Se on maitopohjainen ja rössypotussa mykyt kuitenkin korvaa paloiteltu veripalttu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mykykeitto (Kotikokki.net)
  2. Räsänen, Matti & Räsänen, Riitta: Luonnonkäyttäjän työvuosi. Savo ja sen kansa (toim.) Riitta Räsänen, 2008, s. 420. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. ISBN 978-951-746-987-6.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.