Rössypottu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rössypottua lautasella.

Rössypottu on rössystä eli veripaltusta sekä perunoista ja sianlihasta valmistettava keitto. Siinä keitetään kuoritut perunat ja sianliha kypsiksi (vettä keittämiseen tarvitaan vain sen verran, että perunat ja liha peittyvät). Paloiteltu rössy lisätään keittoon, jonka annetaan kiehua vielä pari minuuttia. Mausteeksi riittää pelkkä suola. Rössypottu on erityisesti oululainen perinneruoka, joka on yleinen myös muualla Pohjois-Suomessa.[1] Ruokalaji lienee alkujaan Saksan Ala-Saksin alueelta kotoisin oleva myöhäissyksyn sadonkorjuujuhlan eli kekrin ruokalaji.

Rössy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rössy eli veripalttu voidaan valmistaa poron-, naudan- tai sianverestä. Muita aineksia ovat maito, kalja, ruisjauhot, sipuli, voi ja siirappi sekä mausteina suola, valkopippuri, muskottipähkinä ja meirami. Taikinaseos paistetaan voidellussa vuoassa; se turpoaa noin kolmanneksen alkuperäisestä koostaan. Rössyä syödään tavallisesti lämpimänä puolukkahillon kera tai kylmänä voileivällä. Entisajan rössyyn ei kuulu mausteina valkopippuri, muskottipähkinä eikä meirami. Niitä ei siihen aikaan ollut Suomessa edes saatavilla.

Rössyä on nykyisin saatavilla myös valmiina eineksenä: rantsilalainen lihanjalostusyritys Kylmänen Food Oy ja oulunsalolainen Lounastuote Oy myyvät ja valmistavat rössyä.[2][3] Muita käytettyjä nimityksiä ovat rössi, rössö, roppana, kisko ja kampsu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Vänni, Sari: Rössypottu on veristä perinneruokaa OAMK:n lehti Spotti. Viitattu 23.8.2012.
  2. Veripalttu, Rössy Kylmänen Food. Arkistoitu 17.6.2010. Viitattu 23.8.2012.
  3. Suomen Lounastuote Oy:lle Oulunsalon yrittäjäpalkinto 18.11.2010. Yle Uutiset. Viitattu 23.8.2012.
Tämä ruokaan, juomiin, ravintoon tai ruoanlaittoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.