Mustahuulikobra

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustahuulikobra
Cobra des forêts.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Käärmeet Serpentes
Heimo: Myrkkytarhakäärmeet Elapidae
Suku: Kobrat Naja
Laji: melanoleuca
Kaksiosainen nimi

Naja melanoleuca
Hallowell, 1857

Mustahuulikobran levinneisyys.
Mustahuulikobran levinneisyys.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Mustahuulikobra Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Mustahuulikobra Commonsissa

Mustahuulikobra eli metsäkobra[1] (Naja melanoleuca) on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa elävä hyvin myrkyllinen kobralaji. Mustahuulikobra kasvaa noin 2 metriä pitkäksi ja voi painaa jopa 6 kiloa. Mustahuulikobra ei pysty sylkemään myrkkyä.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustahuulikobra on keskimäärin 1,4–2,2 metriä pitkä, eikä sukupuolten välillä ole kokoeroa.[2] Suurimmat yksilöt voivat kasvaa kolmimetrisiksi, ja mustahuulikobraa onkin pidetty kobrien suvun suurimpana lajina.[3] São Tomén saarella Guineanlahdella elävä Naja peroescobari saattaa kuitenkin kasvaa vielä suuremmaksi. N. peroescobaria pidettiin aiemmin saarelle istutettuna mustahuulikobrana.[3] Mustahuulikobralla on melko suuri pää, jonka sivuilla on mustia ja valkoisia kuvioita. Käärmeen väri vaihtelee maantieteellisestä sijainnistaan riippuen mustan, ruskean ja mustanruskean välillä.[2] Länsi-Afrikan savanneilla tavataan mustan ja keltaisen juovikasta muunnosta.[1][2] Leuka, kaula ja vatsa ovat kermanväriset, valkoiset tai keltaiset.[2] Sen tunnistaa sen muun vartalon värityksestä poikkeavasta vaaleasta päästä.

Myrkky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustahuulikobran myrkky on erittäin voimakasta, ja käärmettä pidetään neljänneksi myrkyllisimpänä kobralajina.[3] Myrkkyrauhaset ovat niin suuret, että yhdessä puraisussa on jopa 150 ml myrkkyä. Näin suuri myrkkyannos riittäisi tappamaan viidestä kahdeksaan ihmistä tai noin tuhat rottaa. Myrkky koostuu lähinnä kardiotokoksiinista, entsymaattisista proteiineista ja eri entsyymeistä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustahuulikobra elää muun muassa Etelä-Afrikassa, Swazimaassa, Mosambikissa, Tansaniassa, Zimbabwessa ja Keniassa sekä muualla Saharan eteläpuolella[4].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 2. Iilimato–Leopardit, s. 685. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01422-6.
  2. a b c d Fitch, Holly: Naja melanoleuca (Black and White Cobra) Animal Diversity Web. 2017. Viitattu 3.8.2018. (englanniksi)
  3. a b c Davis, Josh: Researchers Discover What Could Be The Largest Species Of Cobra In The World IFLScience. 28.9.2017. Viitattu 3.8.2018. (englanniksi)
  4. dangerous animals-kirja,Greenwich 2004

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.