Mustahuulikobra

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustahuulikobra
Naja melanoleuca (cropped 2).png
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia
Lahko: Suomumatelijat Squamata
Alalahko: Käärmeet Serpentes
Heimo: Myrkkytarhakäärmeet Elapidae
Suku: Kobrat Naja
Laji: melanoleuca
Kaksiosainen nimi

Naja melanoleuca
Hallowell, 1857

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Mustahuulikobra Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Mustahuulikobra Commonsissa

Mustahuulikobra eli metsäkobra[1] (Naja melanoleuca) on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa elävä hyvin myrkyllinen kobralaji. Mustahuulikobra kasvaa noin 2 metriä pitkäksi ja voi painaa jopa 6 kiloa. Mustahuulikobra ei pysty sylkemään myrkkyä.

Vuonna 2018 julkaistun tutkimuksen mukaan mustahuulikobra on todellisuudessa viiden eri lajin kompleksi. Lajit Naja melanoleuca, Naja guineensis, Naja savannula ja Naja subfulva elävät Afrikan mantereella ja niiden levinneisyydet menevät osittain päällekkäin.[2] Lisäksi São Tomén saarella Guineanlahdella elää laji Naja peroescobari, jota aiemmin pidettiin saarelle istutettuna tavallisena mustahuulikobrana.[2][3]

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Naja melanoleuca (cropped).png

Mustahuulikobralla on melko suuri pää, jonka sivuilla on mustia ja valkoisia kuvioita. Käärmeen väri vaihtelee maantieteellisestä sijainnistaan riippuen mustan, ruskean ja mustanruskean välillä.[4] Länsi-Afrikan savanneilla tavattava mustan ja keltaisen juovikas muunnos on lajia Naja savannula.[1][2][4] Leuka, kaula ja vatsa ovat kermanväriset, valkoiset tai keltaiset.[4]

Mustahuulikobran lajikompleksiin kuuluvat suurimmat kobralajit.[3] Ne ovat keskimäärin 1,4–2,2 metriä pitkiä, eikä sukupuolten välillä ole kokoeroa.[4] Suurin mitattu varsinainen mustahuulikobra oli 2,67 metriä pitkä,[2] ja Naja peroescobarin uskotaan voivan kasvaa vielä pidemmäksi.[3]

Myrkky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustahuulikobran myrkky on erittäin voimakasta, ja sitä on pidetty neljänneksi myrkyllisimpänä kobralajina.[3] Myrkkyrauhaset ovat niin suuret, että yhdessä puraisussa on jopa 150 ml myrkkyä. Näin suuri myrkkyannos riittäisi tappamaan viidestä kahdeksaan ihmistä tai noin tuhat rottaa. Myrkky koostuu lähinnä kardiotokoksiinista, entsymaattisista proteiineista ja eri entsyymeistä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajikompleksin viiden lajin levinneisyys.

Mustahuulikobra elää muun muassa Etelä-Afrikassa, Swazimaassa, Mosambikissa, Tansaniassa, Zimbabwessa ja Keniassa sekä muualla Saharan eteläpuolella.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Palmén, Ernst & Nurminen, Matti (toim.): Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja. 2. Iilimato–Leopardit, s. 685. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01422-6.
  2. a b c d Wüster, Wolfgang & Chirio, Laurent & Trape, Jean-François & Ineich, Ivan & Jackson, Kate & Greenbaum, Eli & Barron, Cesar & Kusamba, Chifundera & Nagy, Zoltán & Storey, Richard & Hall, Cara & Wüster, Catharine E. & Barlow, Axel & Broadley, Donald G.: Integration of nuclear and mitochondrial gene sequences and morphology reveals unexpected diversity in the forest cobra (Naja melanoleuca) species complex in Central and West Africa (Serpentes: Elapidae). Zootaxa, 1.8.2018, 4455. vsk, nro 1, s. 68–98. Magnolia Press. doi:10.11646/zootaxa.4455.1.3. ISSN 1175-5334. Artikkelin verkkoversio Viitattu 5.1.2018. (englanniksi)
  3. a b c d Davis, Josh: Researchers Discover What Could Be The Largest Species Of Cobra In The World IFLScience. 28.9.2017. Viitattu 3.8.2018. (englanniksi)
  4. a b c d Fitch, Holly: Naja melanoleuca (Black and White Cobra) Animal Diversity Web. 2017. Viitattu 3.8.2018. (englanniksi)
  5. dangerous animals-kirja,Greenwich 2004

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.