Musée d’Orsay

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Musée d’Orsay
Paris Musée d'Orsay Grande nef centrale 02a Allée des sculptures.jpg
Perustettu 1986
Sijainti Rue de Lille 75343 Pariisi, Ranska
Vierailijoita vuodessa Noin 2,5 miljoonaa[1]
Johtaja Serge Lemoine
Kotisivut www.musee-orsay.fr

Musée d’Orsay on taidemuseo Pariisissa, Ranskassa. Sen kokoelmiin kuuluu pääasiassa ranskalaista taidetta vuosilta 1848–1914.

Museo sijaitsee Seinejoen eteläisellä rannalla Pariisin seitsemännessä kaupunginosassa (arrondissement). Rakennus valmistui vuonna 1900 alun perin rautatieasemaksi, jonka suunnitteli Victor Laloux. Tällöin se tunnettiin nimellä Gare d’Orsay. Sinne johtanut rautatie kulki Pariisin keskustassa useita kilometrejä tunnelissa Seinen eteläpuolisten rantakatujen alla ja on nyttemmin muutettu osaksi RER-esikaupunkiradan linjaa C. Alkuperäinen asema suljettiin jo vuonna 1939, mutta sen vieressä on nykyisin RER-linjan asema Musée d’Orsay.

Kauan suljettuna ollut asema avattiin museona joulukuussa 1986. Muut pariisilaiset taidemuseot kuten Louvre, Musée du Jeu de Paume ja Pompidou-keskus siirsivät sinne kokoelmiaan.

Museolla on ainutlaatuinen kokoelma ranskalaista impressionismia. Siellä voi nähdä muun muassa Édouard Manet’n, Claude Monet’n, Paul Cézannen, Edgar Degas’n, Gustave Courbet’n, Pierre-Auguste Renoirin, Auguste Rodinin ja Vincent van Goghin taideteoksia.

Postikorttimyynnin perusteella museon suosituin teos on Pierre-Auguste Renoirin Moulin de la Galette vuodelta 1876, ja toiseksi suosituin Gustave Courbet’n Maailman alkuperä vuodelta 1866.[2]

Maalauksia Musée d’Orsayn kokoelmissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musée d’Orsay Seinen varrella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://travel.yahoo.com/p-travelguide-5037430-musee_d_orsay_paris-i
  2. Mark Hutchinson: The history of 'The Origin of the World' 8.8.2007. Times Online. Viitattu 13.6.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Musée d’Orsay.