Murojärv

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Murojärv
Valtiot Viro
Maakunnat Võrumaa
Kunnat Rõugen kunta
Koordinaatit 57°44′04″N, 27°05′20″E
Vesistöalue ja valuma-alueen tietoja
Päävesistöalue Narvanjoen vesistöalue
Valuma-alue Iskna jõen valuma-alue
Laskuoja oja Häälijärveen
Järvinumero VEE2144000
Mittaustietoja
Pinnankorkeus 224,6 m mpy. [1]
Pituus 0,18 km [1]
Leveys 0,12 km [1]
Rantaviiva 0,49 km [1]
Pinta-ala 1,8 ha [1]
Saaria ei saaria [1]
Kartta
Murojärv

Murojärv (myös Külma järv, Mooru järv) on Virossa Võrumaalla Rõugen kunnan Külman kylässä sijaitseva järvi.[1]

Maantietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Järvi on 180 metriä pitkä, 120 metriä leveä, ja sen pinta-ala on 1,8 hehtaaria. Se sijaitsee Haanjan ylängöllä Külman kylän peltoaukean laidalla erään maatilan äärellä. Peltoalue on järveä korkeammalla ja ympäristön alavat alueet ovat metsämaata, jota kutsutaan Peedo metsäksi. Järven muoto on pyöreä ja sen rantaviivan pituus on puoli kilometriä. Siinä ei ole saaria. Järven ympäri kulkee polku, mutta järvelle pääsee vain maatilalle tulevaa tietä pitkin.[1][2][a]

Luontoarvoja ja luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ilmakuvista voi päätellä, että järven rantoja kiertää vesikasvillisuuden vyöhyke.[a]

Vesistösuhteita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murojärv kuuluu Võhandu jõen valuma-alueeseen, jossa sen laskuoja on Iskna jõen sivuhaara. Järveen tulee Külman kylän kautta lounaasta laskeva oja, joka on kylässä padottu kolmeksi lammeksi. Siihen tuo vettä myös toinen oja etelästä päin, mutta sen vedet suotuvat ensin suon läpi. Laskuoja laskee Häälijärveen, joka on Iskna jõen läpivirtausjärvi. Ojalla on pudotusta vain metrin verran. Iskna jõgi, jota voidaan kutsua täällä myös Troll'a ojaksi, yhtyy 15 kilometrin päässä Võhandu jõgeen. Võhandu jõgi laskee Kuumajärveen, joka on Peipsijärven keskiosan nimi. Peipsijärven alue muodostaa Narvanjoen vesistöalueen keskiosan. Peipsijärven pohjoispäästä alkava laskujoki Narvanjoki jatkaa vesireittiä pohjoiseen päin ja laskee lopuksi Suomenlahteen.[1][a]

Huomautuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Kohteen ympäristön kasvillisuutta, asutusta ja nimistöä on tarkistettu Internetin Google-, Bing- tai Yandex-karttapalvelusta käyttäen järven koordinaatteja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i Keskkonnaregister: Murojärv (VEE2144000) Keskonnainfo. Tallinna, Viro: Keskkonnaministeerium. Viitattu 20.9.2020. (viroksi)
  2. Tamre, Ruta (toim.): Eesti järvede nimestik. Tallinna, Viro: Keskkonnaministeeriumi Info- ja Tehnokeskus, 2006. ISBN 978-9985-881-40-8. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 20.9.2020). (viroksi) (Arkistoitu – Internet Archive)