Murikka-opisto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Opiston pääsisäänkäynti.
Murikan pihapiirissä on Tampellan lahjoittama vuonna 1929 valmistettu höyryvasara, joka toimii tamperelaisen metalliteollisuuden muistomerkkinä.

Murikka-opisto on erityisesti Teollisuusliiton jäsenille, ennen vuotta 2018 Metalliliiton jäsenille ja organisaatioille, työelämätaitoja ja työyhteisöjen työhyvinvointiin liittyvää koulutusta tarjoava kansanopisto, joka sijaitsee Tampereen Polsossa entisen Teiskon kunnan alueella. Opisto on osa työelämäopistojen ryhmää, johon Murikan ohella kuuluvat Aktiivi-instituutti, Kiljavan Opisto sekä JHL-opisto. Opistojen muodostaman T-opistot ry:n jäseniä ovat lisäksi Työväen Akatemia, Voionmaan koulutuskeskus, Työväen Sivistysliitto, Kansan Sivistystyön liitto sekä Toimihenkilöjärjestöjen Sivistysliitto.

Murikan tehtävänä on ylläpitää ja kehittää suomalaista sopimusyhteiskuntaa työelämän näkökulmista.

Metallityöväen Murikka-opisto aloitti Metalliliiton kurssikeskuksena vuonna 1977 ja sai kansanopisto-statuksen vuonna 1980. Ylläpitämislupansa mukaisesti Murikka on työelämän kansanopisto ja sen tehtävänä on tuottaa osaamista erityisesti teollisuusliiton jäsenten edunvalvontaan ja jäsenten työelämään. Opiston koulutuksesta yli 80 % on lyhytkurssimuotoista enintään 10 päivää kestävää koulutusta. Opiston tarjoamia koulutusalueita ovat esimerkiksi luottamusmies- ja työsuojelukoulutukset. Laaja työelämävalmiuksien kirjo näkyy tarjonnassa: tietotekniikkaa, vuorovaikutustaitoja, neuvottelutaitoja ja kirjoittamista. Työhyvinvointikoulutus on noussut opiston koulutustarjontaan usean eri kurssityypin muodossa. Opisto tarjoaa mm. työhyvinvointikorttikoulutusta. Yrityskohtaista koulutusta opisto tekee yritysten kanssa työturvallisuuden, työhyvinvoinnin, organisaation kehittämisen ja työyhteisön yhteistyön alueilla.

Murikan pedagoginen näkemys nojaa konstruktiivisuuteen ja opiskelijoiden kokemukseen oppimisen välineenä. Opistossa opiskelee vuosittain noin 2 300 ihmistä kaikkiaan noin 130:llä kurssilla. Opiston majoitus- ja ravintolapalveluista vastaa kokoushotelli Murikanranta Oy. Opistoyhteisössä päätoimisia työntekijöitä on 26 ja tuntiopettajia n. 40 henkilöä.

Metallikielessä murikka tarkoittaa työstämätöntä metallikappaletta, mutta rakennuksena Murikka on ainutlaatuinen, 70-luvun arkkitehtuurin jalostunut näyte, joka kantaa suomalaisen arkkitehtuurin perinteitä.

Metallityövän liitto julkisti arkkitehtikilpailun kurssikeskuksen rakentamiseksi. Kilpailun suosio oli huima, kilpailuehdotuksia tuli 75 kappaletta. Ensimmäinen palkinto annettiin ehdotukselle ”Murikka”, jonka olivat laatineet arkkitehdit Pekka Helin, Matti Nurmela, Tuomo Siitonen ja Jyrki Tasa.[1] Rakennus valmistui vuonna 1977, arkkitehtonisen teräksen, lasin ja puun sävyttämän rakennuksen suunnittelivat Helin ja Siitonen.[2] Arkkitehdit ovat luonnehtineet rakennuskokonaisuutta "tilaksi, jota valo soittaa". Yhtenäisen rakennuskokonaisuuden ala on 11 150 m² ja tilavuus 47 200 m³. Vuosina 2016–2018 toteutettiin mittava perusparannushanke, joka sisältää uuden talotekniikan, sisätilojen peruskorjauksen, pienois-span sekä uuden av-tekniikan ja modernit opetustilat. Opiston tila on alaltaan 63 ha ja kattaa 3,3 km Näsijärven rantaviivaa.

Juha Vasara rehtori, DI. Aiempi rehtori VTM Vesa Holappa 1.1.2018-2021. Edellinen rehtori oli YTM Aki Ojakangas vuodet 1992–2017. Häntä ennen rehtorin tointa hoiti YTM Antti Jokinen 1987-1991. Ensimmäisenä rehtorina toimi myöhempi Jyrki Kataisen hallituksen (2011) opetusministeri, YTM Jukka Gustafsson vuosina 1977–1987.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Metalli rakentaa kurssikeskuksen yli 10 miljoonalla. Helsingin Sanomat, 3.4.1974, s. 9.
  2. Arkkitehti ja ARK, Varastokirjastot.fi. Viitattu 3.1.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä yhteiskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.