Murha asuu sydämessä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Murha asuu sydämessä
Hush… Hush, Sweet Charlotte
Elokuvan juliste
Elokuvan juliste
Ohjaaja Robert Aldrich
Käsikirjoittaja Henry Farrell
Lukas Heller
Tarina:
Henry Farrell
Tuottaja Robert Aldrich
Säveltäjä Frank De Vol
Kuvaaja Joseph F. Biroc
Leikkaaja Michael Luciano
Pääosat Bette Davis
Olivia de Havilland
Joseph Cotten
Agnes Moorehead
Cecil Kellaway
Mary Astor
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö The Associates & Aldrich Company
20th Century Fox
Ensi-ilta Yhdysvallat 15. joulukuuta 1964
Los Angeles, Kalifornia
24. joulukuuta 1964
3. maaliskuuta 1965
New York City, New York
Suomi 16. huhtikuuta 1965
Kesto 133 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti $ 2 235 000
Tuotto $ 7 000 000
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Murha asuu sydämessä (engl. Hush… Hush, Sweet Charlotte) on vuonna 1964 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen psykologinen trilleri, jonka on ohjannut ja tuottanut Robert Aldrich. Trillerin pääosissa ovat Bette Davis, Olivia de Havilland, Joseph Cotten ja Agnes Moorehead. Sivuosissa ovat muun muassa Cecil Kellaway ja Mary Astor.

Henry Farrell ja Lukas Heller laativat käsikirjoituksen Farrellin julkaisemattoman What Ever Happened to Cousin Charlotte? -nimisen novellin pohjalta.

Murha asuu sydämessä sai ensi-iltansa kotimaassaan 15. joulukuuta vuonna 1964 Los Angelesissa ja maanlaajuinen ensi-ilta oli 24. joulukuuta vuonna 1964; New Yorkin ensi-illan trilleri sai 3. maaliskuuta vuonna 1965. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa 16. huhtikuuta vuonna 1965 elokuvateatteri Gloriassa. The Associates & Aldrich Company ja 20th Century Fox tuottivat elokuvan.

Murha asuu sydämessä oli vuoden 1964 tuottoisimpia elokuvia (20th Century Fox -studion tuottoisin) ja sai seitsemän Oscar-ehdokkuutta ja voitti lisäksi muun muassa Golden Globen ja Edgar Allan Poe -palkinnon.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vuonna 1927 nuori kaunotar Charlotte Hollis (Bette Davis) ja hänen naimisissa oleva rakastaja John Mayhew (Bruce Dern) aikovat karata Hollis-perheen kartanossa pidettävien juhlien aikana Ascension Parishissa, Louisianassa. Kuitenkin Charlotten isä uhkaili Johnia kertomalla hänelle, että Johnin vaimo oli käynyt edellisenä päivänä ja paljastanut suhteen, John teeskenteli ettei enää rakastanut Charlottea ja kertoi hänelle, että heidän on erottava.

Tämän jälkeen John murhattiin raa'asti silpomalla kesähuvilalla. Charlotte löytää Johnin ruumiin ja palaa traumatisoituneena takaisin juhliin verentahrimassa mekossaan. Verinen mekko sai monet olettamaan, että Charlotte on murhaaja.

Tarina hyppää 37 vuoden päähän vuoteen 1964. Charlotte on nyt varakas vanhapiika, joka asuu edelleen Hollis-suvun kartanossa. Charlotten isä kuoli vuoden Mayhew'n murhan jälkeen; tämä uskoi tyttärensä olleen syyllinen Mayhew'n murhaan kuolemaansa asti. Charlotte on uskonut kaikki nämä vuodet hänen isänsä tappaneen Mayhew'n, mutta kaikki muut olettivat Charlotten olevan syyllinen, "hullu erakko, joka mestasi rakastettunsa".

Louisiana Highway -komissio valmistautuu purkamaan Charlotten kartanon ja rakentamaan uuden moottoritien tämän tiluksien läpi. Charlotte on kiihkeästi tätä vastaan ja jättää huomioimatta häätöilmoituksen; hän kieltäytyy lähtemästä. Hän pitää työnjohtajan (George Kennedy) purkuryhmineen ja puskutraktoreineen kaukana ampumalla heitä kiväärillä. He väliaikaisesti antavat periksi ja lähtevät.

Charlotte asuu taloudenhoitajansa Velma Crutherin (Agnes Moorehead) kanssa Hollisien kartanossa. Etsiessään apua taistelussa Louisianan moottoritie-komissiota vastaan, hän vetoaa Miriamiin (Olivia de Havilland), köyhään serkkuun, joka asui perheen kanssa nuorena. Miriam uusii suhdettaan paikalliseen lääkäriin Drew Baylissiin (Joseph Cotten), joka hylkäsi hänet murhan jälkeen.

Charlotten mielenterveys alkaa horjua Miriamin saavuttua; muun muassa Charlottea vainoaa öisin salaperäinen cembalon soitto, joka soittaa laulua jonka Mayhew oli kirjoittanut hänelle. Velma epäilee Miriamin ja Drewin olevan Charlotten rahojen perään ja hakee apua herra Willisiltä (Cecil Kellaway), joka on vakuutustutkija ja edelleen kiinnostunut Mayhew'n tapauksesta. Hän on muun muassa vieraillut Mayhew'n sairaalla Jewel-leskellä (Mary Astor).

Miriam antaa potkut Velmalle, joka myöhemmin palaa takaisin ja löytää Charlotten huumattuna. Miriam näkee taloudenhoitajan yrittävän viedä Charlottea pois talosta, joka johti naisten tappeluun portaiden yläpäässä. Velma yrittää paeta, mutta Miriamin tietäessä Velman löydettyä huumeet, hän iskee tuolin hänen päähänsä; Velma putosi portaat alas kuolemaan.

Eräänä iltana huumattu Charlotte juoksee alakertaan hallusinaation kourissa uskoen, että John on palannut takaisin hänen luokseen. Miriam ja Drew päättävät huijata Charlottea ampumalla Drew'iä aseella, jossa luotien sijaan on luodittamattomia metallihylsyjä, jonka jälkeen Miriam auttaa hävittämään "ruumiin" suohon. Charlotte palaa taloon ja näkee muka kuolleen Drew'in portaiden yläpäässä, joka saa Charlotten uikuttamaan mielenvikaisesti.

Nyt uskoessaan Charlotten olevan täysin hullu, Miriam ja Drew menevät puutarhaan keskustelemaan suunnitelmastaan: ajaa Charlotte hulluuteen saadakseen hänen rahansa. Miriam myös kertoo Drew'lle 37 vuoden takaisesta Johnin murhasta, jolloin hän näki Jewelin murhanneen aviomiehensä. Hän on käyttänyt tätä tietoa kaikki nämä vuodet kiristääkseen Jeweliä ja samalla juonitellessaan saada haltuunsa Charlotten omaisuus.

Charlotte kuulee sattumalta kaiken. Hän liikuttaa suurta kiviuurnaa kohti parvekkeen kielekettä, melkein suoraan rakastavaisten päiden ylle. Miriam syleilee Drew'iä, jonka jälkeen he katsovat ylöspäin suoraan Charlotten tietäviin silmiin. Miriam ja Drew lamaantuvat näkemästään Charlotten aikomuksesta; murskaamalla heidät molemmat kuoliaaksi.

Seuraavana aamuna viranomaiset vievät Charlotten pois, oletettavasti mielisairaalaan. Monet naapurit ja paikalliset kerääntyvät Hollis-suvun kartanolle katsomaan tapahtumaa uskoen, että "Hullu-Charlotte" on murhannut jälleen. Willis ojentaa hänelle kirjekuoren nyttemmin jo kuolleelta Jewel Mayhew'lta, joka oli saanut aivohalvauksen kuultuaan tapahtuneesta edellisenä yönä. Viesti sisälsi Jewelin tunnustus aviomiehensä murhaamisesta. Viranomaisten viedessä Charlottea pois, hän katsoo taakseen rakasta kartanoaan tiluksineen vielä viimeisen kerran.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Bette Davis  … Charlotte Hollis  
 Olivia de Havilland  … Miriam Deering  
 Joseph Cotten  … Tohtori Drew Bayliss  
 Agnes Moorehead  … Velma Cruther  
 Cecil Kellaway  … Harry Willis  
 Mary Astor  … Jewel Mayhew  
 Victor Buono  … Big Sam Hollis  
 Bruce Dern  … John Mayhew  
 George Kennedy  … Työnjohtaja  

Tuotanto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ohjaaja Robert Aldrichin ohjaaman Mitä tapahtuikaan Baby Janelle? (1962) odottamattoman menestyksen johdosta Aldrich halusi Baby Janen pääosakaksikon Bette Davisin ja Joan Crawfordin näyttelemään myös Murha asuu sydämessä -elokuvaan.[1] Crawford kuitenkin jättäytyi elokuvasta naisten keskinäisten erimielisyyksien takia kesken kuvausten. Crawford kertoi olevansa sairas, jotta pääsisi pois elokuvanteosta.[1] Tämän jälkeen elokuvan tuotanto hetkeksi keskeytettiin, mutta tuotannon vakuutusyhtiö vaati, että joko Crawfordin tilalle palkataan toinen näyttelijä tai koko tuotanto lopetetaan.[1]

Davis ehdotti hänen ystäväänsä Olivia de Havillandia Aldrichille Crawfordin korvaajana Katharine Hepburnin, Vivien Leighin, Loretta Youngin ja Barbara Stanwyckin kieltäydyttyä roolista.[1] Vaikka Davis-Crawford-kumppanuus ei enää toistunut, Victor Buono Baby Janesta jälleenyhdistettiin Davisin kanssa elokuvaan. Näyttelijäkaartiin kuuluu myös Mary Astor, Davisin ystävä ja entinen työkaveri Warner Brothersilla.[1] Murha asuu sydämessä jäi Mary Astorin viimeiseksi roolityöksi.

Murha asuu sydämessä oli toinen kahdesta elokuvasta vuonna 1964, joissa Olivia de Havillandin joutui astumaan rooleihin, jotka alun perin olisi pitänyt näytellä Joan Crawford. Ensimmäinen elokuva oli kauhutrilleri Kiikissä (1964).

Murha asuu sydämessä kuvattiin Louisianan Baton Rougessa ja Burnsidessa The Houmas -nimisellä kartanolla, Kalifornian Beverly Hillsissä ja studioilla Los Angelesin Century Cityssä kesäkuusta marraskuun loppuun 1964.[2][3] Elokuvan vaikean tuotannon takia kuvaukset kestivät puoli vuotta.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murha asuu sydämessä tuotti yli 7 miljoonaa dollaria maailmanlaajuisesti[2] ja oli 20th Century Foxin vuoden 1964 tuottoisin elokuva. Murha asuu sydämessä sai laajalti positiivista ja kiitettävää kritiikkiä kriitikoilta.

Elokuvalla on Rotten Tomatoes -sivustolla 84 prosentin "tuore"-arvosana.[4]

Patti Page teki "Hush... Hush, Sweet Charlotte" -laulusta tunnetun vuonna 1965; laulu otti 8. sijan Billboard Hot 100 -listalta.

Palkinnot ja palkintoehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkinnot ja palkintoehdokkuudet
Vuosi Palkinto Kategoria Kenelle Voitto / ehdokkuus
1965 Oscar-palkinto Paras naissivuosa Agnes Moorehead Ehdokkuus
Paras lavastus (mustavalkoelokuva) William Glasgow
Raphael Bretton
Ehdokkuus
Paras kuvaus (mustavalkoelokuva) Joseph F. Biroc Ehdokkuus
Paras puvustus (mustavalkoelokuva) Norma Koch Ehdokkuus
Paras leikkaus Michael Luciano Ehdokkuus
Paras laulu Frank De Vol (sävellys)
Mack David (sanat)
Laulusta "Hush... Hush, Sweet Charlotte"
Ehdokkuus
Paras musiikki Frank De Vol Ehdokkuus
Edgar Allan Poe -palkinto Paras elokuva Henry Farrell
Lukas Heller
Voitto
Golden Globe Paras naissivuosa Agnes Moorehead Voitto
Golden Laurel -palkinto Paras dramaattinen roolisuoritus Bette Davis Voitto
Paras leikkaus Michael Luciano Ehdokkuus
Paras laulu Frank De Vol (sävellys)
Mack David (sanat)
Laulusta "Hush... Hush, Sweet Charlotte"
Ehdokkuus

DVD-julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Murha asuu sydämessä julkaistiin ensimmäisen kerran DVD:lle 9. elokuuta vuonna 2005.[5] Elokuva julkaistiin uudelleen 8. huhtikuuta vuonna 2008, joka on osana The Bette Davis Centenary Celebration Collectionia; kokoelma on viiden DVD:n boksi.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e HUSH... HUSH, SWEET CHARLOTTE (1964) tcm.com. TCM.com. Viitattu 23.6.2012. (englanniksi)
  2. a b Box office / business for Murha asuu sydämessä (1964) imdb.com. Imdb.com. Viitattu 23.6.2012. (englanniksi)
  3. Locations for Murha asuu sydämessä (1964) imdb.com. Imdb.com. Viitattu 23.6.2012. (englanniksi)
  4. Hush... Hush, Sweet Charlotte (1964) TOMATOMETER rottentomatoes.com. Rottentomatoes.com. Viitattu 23.6.2012. (englanniksi)
  5. a b Releases of Hush... Hush, Sweet Charlotte (1964) allmovie.com. Allrovi.com. Viitattu 23.6.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]