Murena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Murena
Tiedot
Toiminnassa 2000
Tyylilaji alternative metal
progressiivinen metalli
thrash metal
Kotipaikka Oulu, Suomi
Laulukieli suomi
Jäsenet

Jarno Kangas, kitara, laulu
Antti Honka, rummut, taustalaulu
Joni Tanskala, kitara, taustalaulu
Marko Kangas, basso, taustalaulu
Antti Leskinen, kitara, taustalaulu

Levy-yhtiö

Spinefarm Records, 2006–

Aiheesta muualla
murenaorkesteri.com

Murena on Oulun seudulta kotoisin oleva suomenkielistä metallimusiikkia soittava viisihenkinen yhtye. Yhtyeen musiikin on useaan otteeseen luonnehdittu kuulostavan kotimaiselta Stam1nalta ja yhdysvaltalaiselta System of a Downilta, joissain yhteyksissä on myös Maj Karma mainittu.

Yhtyeen yksi erikoisimmista piirteistä on, että kaikki yhtyeen jäsenet osallistuvat laulamiseen, mutta pääosin sen hoitaa toinen kitaristeista, Jarno Kangas.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtye on ollut kasassa 1990-luvun puolivälistä lähtien kolmen alkuperäisen jäsenen, Jarno Kankaan, Antti Hongan ja Marko Kankaan voimin. Alkuaikoina yhtyeen nimi vaihtui lähes joka keikalla, jonka takia Murenan katsotaan syntyneen vasta vuonna 2000, jolloin yhtyeen nykyinen nimi tuli pysyvästi käyttöön. Yhtye otti nimen "Murena" käyttöön omien sanojensa mukaan, koska se kuulosti "tarpeeksi karskilta ja kovalta musiikkiin verrattaessa" ja on selvittänyt myös sen verran, ettei nimellä ole mitään tekemistä ankeriaskala mureenan kanssa.[1] Alun perin perinteisempää metallia soittanut yhtyeen musiikkityyli siirtyi pysyvän nimen turvin myös omaperäisempään suuntaan missä se on tälläkin hetkellä. Parin vuoden Murenan olemassaolon jälkeen joukkoihin liittyi toinen kitaristi Joni Tanskala, joka taas avasi yhtyeelle uusia mahdollisuuksia kun musiikkiin saatiin toisen kitaran siivittämänä enemmän melodiaa ja yhtyeen jokainen jäsen alkoi pikkuhiljaa opetella myös soiton ohessa laulua.

Yhtyeen esikoislevyn työstö lähti käyntiin kun Charon-yhtyeen kitaristi Pasi Sipilä bongasi Murenan keikalla ja halusi ryhtyä tuottamaan yhtyeen levyä. Levyn esituotanto aloitettiin marras-joulukuussa 2006. Levyn nimeksi alun perin kaavailtiin levyn viimeistä kappaletta "13. kuukausi", mutta yhtye ei halunnut sitä käyttää, koska Mokoma-metalliyhtyeeltä löytyy Viides vuodenaika -niminen levy. Murena kuitenkin tykästyi 13. kuukausi -ideaan ja haki tästä tietoa ja eteen osui sanat "Metonin jakso", joka on muun muassa juutalaisessa ajanlaskussa käytetty 19 vuoden pituinen ajanjakso. Tästä yhtye väänsi nimen Metonin jakso.[2] Levyn piti alun perin ilmestyä huhtikuussa 2007, mutta studionauhoitus ja kappaleiden hionta viivästytti julkaisua sen verran, että yhtye yhdessä levy-yhtiön kanssa päätti siirtää julkaisun elokuuhun. Avausviikollaan Murenan esikoislevy sijoittui listasijalle 37.[3]

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Studioalbumit

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiyhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.