Mureena

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mureena
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ankeriaskalat Anguilliformes
Heimo: Mureenat Muraenidae
Suku: Muraena
Laji: helena
Kaksiosainen nimi

Muraena helena
Linnaeus, 1758[2]

Katso myös

  Mureena Wikispeciesissä
  Mureena Commonsissa

Mureena (Muraena helena) on Atlantilla ja Välimeressä elävä noin 1,3 metrin pituinen kala. Se on mureenoiden heimon tyypillinen edustaja; sen suomuton ruumis on sivuilta hieman litistynyt eikä sillä ole rintaeviä. Sen selkä- ja peräevä ovat kuitenkin hyvin kehittyneet ja sen suussa on terävät ja vahvat hampaat. Mureena on petokala, joka väijyy saalistaan (kaloja ja mustekaloja) sopivassa kolossa vain sen kuonon näkyessä. Mureena ei ole aggressiivinen käytökseltään ja puremat johtuvat lähestulkoon aina siitä, että mureenaa on häiritty tarkoituksella. lähde?

Mureenan levinneisyysalue ulottuu Välimerelle ja Atlantin itäosassa Britteinsaarten etelärannikolta Senegaliin ja Azoreille asti. Mureenoita on nähty myös Thaimaassa Ko Lantalla.[3]

Mureena kutee heinäkuusta syyskuuhun. Munat kelluvat meren pinnalla kunnes kuoriutuvat.

Roomalaiset kasvattivat mureenoita altaissa ruoaksi.lähde?

Ruokavalio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mureena

Mureenat syövät lähes kaikkia kuolleita ja eläviä eläimiä, jotka ne pystyvät nielemään kokonaisena, kuten äyriäisiä, nilviäisiä ja kaloja. Echidna-suvun lajeilla, joita muiden muassa seepramureena edustaa, on litteät murskaushampaat simpukoiden ja merisiilien kuorten rikkomista varten.

Mureenat voivat syödä vain nopeasti ja helposti nieltävää ravintoa, koska ne tarvitsevat hengittääkseen jatkuvan suun kautta kulkevan vesivirran. Siksi ne näyttävät läähättävän erityisesti ponnistellessaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith, D.G.: Muraena helena IUCN Red List of Threatened Species. Version 2015.4. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 8.1.2016. (englanniksi)
  2. Muraena helena Linnaeus, 1758 Integrated Taxonomic Information System (ITIS). Viitattu 2.3.2017. (englanniksi, latinaksi)
  3. Muraena helena (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). (englanniksi)