Mukulaköynnöskrassi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mukulaköynnöskrassi[1], anu[2]
Mukulaköynnöskrassin (Tropaeolum tuberosum) lehtiä ja kukkia.
Mukulaköynnöskrassin (Tropaeolum tuberosum) lehtiä ja kukkia.
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Brassicales
Heimo: Köynnöskrassikasvit Tropaeolaceae
Suku: Köynnöskrassit Tropaeolum
Laji: tuberosum
Kaksiosainen nimi

Tropaeolum tuberosum
Ruiz & Pav.

Katso myös

  Mukulaköynnöskrassi Commonsissa

Mukulaköynnöskrassin ja okan mukuloita

Mukulaköynnöskrassi eli anu[2] (Tropaeolum tuberosum) on köynnöskrassien sukuun kuuluva eteläamerikkalainen viljelys­kasvi, joka tuottaa syötäviä maan­alaisia mukuloita. Sitä viljellään lähes yksinomaan Andien vuoristossa, erityisesti Argentiinassa, Perussa, Boliviassa, Ecuadorissa ja Kolumbiassa.[3]. Se kestää hyvin kylmää ja kasvitauteja, mutta sen kaupallinen merkitys on vähäinen.[3] Etelä-Amerikassa siitä käytetään muun muassa nimiä añu ja mashua.[3]

Mukulaköynnöskrassi on köynnöskasvi, jolla on punaiset kukat. Sen mukuloiden silmut ovat syvissä poikittaispoimuissa. Mukulat ovat värikkäitä, muodoltaan usein kartiomaisia tai porkkanan muotoisia.[3] Niissä on runsaasti tärkkelystä ja C-vitamiinia.[2] Niitä syödään joskus raakoinakin, mutta silloin ne ovat väkevän, pippurisen makuisia.[3] Keitettyinä ne sen sijaan tulevat miedonmakuisiksi, makeahkoiksi ja muistuttavat maultaan krassia ja jonkin verran myös naurista.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja nro 363, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.
  2. a b c d Arne Rousi: ”Ulluko, oka ja anu”, Auringonkukasta viiniköynnökseen, ravintokasvit ihmisen palveluksessa, s. 187-188. WSOY, 1997. ISBN 951-0-21295-4.
  3. a b c d e Lost Crops of the Incas: Little-Known Plants of the Andes with Promise for Worldwide Cultivation : Anu The National Academies Press. Viitattu 6.6.2012.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.